Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Αύξηση των κρουσμάτων της νόσου σε ανθρώπους

ΠΕΚΙΝΟ - ΣΕΟΥΛ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σε ανθρώπους ανακοίνωσαν χτες οι κινεζικές αρχές, που ετοιμάζουν νέα σειρά μέτρων (μεταξύ άλλων μία γιγαντιαία επιχείρηση εμβολιασμού 14 δισ. πτηνών!) σε μία προσπάθεια αποτροπής των περαιτέρω επιπτώσεων της νόσου...

Τα δύο επιβεβαιωμένα θανατηφόρα κρούσματα εκδηλώθηκαν στην ανατολική επαρχία Ανουί. Από στελέχη του ιού Η5Ν1 ασθένησε και ένα 9χρονο αγόρι από την κεντρική επαρχία Χουνάν που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι κινεζικές αρχές θεωρούν πιθανό ο θάνατος της 12χρονης αδελφής του αγοριού να είχε ως αιτία τη γρίπη των πουλερικών αλλά δεν μπορούσαν να διενεργήσουν περαιτέρω εξετάσεις λόγω αποτέφρωσης του πτώματος.

Σύμφωνα με κινεζικό κρατικό κανάλι, η κυβέρνηση εξετάζει σειρά νομοσχεδίων και κανονισμών για την αποτροπή της νόσου αλλά και σχέδια για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.

Το ίδιο 24ωρο, στο Μπουσάν της Ν. Κορέας όπου πραγματοποιείται συνάντηση αξιωματούχων των χωρών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), υπήρξαν εκκλήσεις για την ανάγκη «ανταλλαγής πληροφοριών» και ενεργοποιήσεις συστημάτων ταχείας καταπολέμησης της γρίπης των πουλερικών. Χαρακτηριστική η περίπτωση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, που βρήκε αφορμή για να προτρέψει τους ομολόγους της να «ενθαρρύνουν τον ιδιωτικό τομέα στην προετοιμασία της αντιμετώπισης πιθανών κρουσμάτων»... και να «αυξήσουν τη διαφάνεια των πολιτικών συστημάτων» τους.

Στην Ινδονησία, ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος για θέματα Υγείας, Μάρκος Κυπριανού, παρότρυνε τις αρχές της χώρας να εντείνουν τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της νόσου καταρτίζοντας μεταξύ άλλων και ένα λεπτομερές σχέδιο για τον περιορισμό της νόσου στα πτηνοτροφεία, δίχως βεβαίως να αντιπροτείνει μέσα χρηματοδότησης μίας τέτοιας προσπάθειας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ