Κυβέρνηση, εργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ετοιμάζονται να καθίσουν στο τραπέζι
Από τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ, μπροστά στο υπουργείο Οικονομίας τον περασμένο Απρίλη, όταν η κυβέρνηση επιχείρησε να αρχίσει τον διάλογο της απάτης μέσω της ΟΚΕ |
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκπόνηση ειδικής μελέτης για την Κοινωνική Ασφάλιση με ευθύνη της ΟΚΕ και χρηματοδότηση του δημοσίου, η οποία στην πορεία του «διαλόγου» θα αξιοποιηθεί δεόντως. Και δεν είναι τυχαία η αναφορά του προέδρου της ΟΚΕ, Ν. Αναλυτή, σε τέτοιου είδους μελέτες όπως του Σπράου και της βρετανικής «Government Actuaries», οι οποίες έδωσαν το κατάλληλο υλικό για να ξεδιπλωθεί τα τελευταία χρόνια η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε μια σειρά Ταμείων.
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΟΚΕ, στις δηλώσεις του, τάχτηκε αναφανδόν υπέρ του διαλόγου, χαρακτήρισε επίκαιρη τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μην αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στο όνομα των δυσκολιών. Παράλληλα, για το θέμα αν ο διάλογος-απάτη γίνει απευθείας στην ΟΚΕ ή με άλλη μορφή, έβαλε ως προϋπόθεση τη συμφωνία των φορέων που την απαρτίζουν.
Τη «λήψη άμεσων μέτρων» ζήτησε ο Χ. Κεφάλας μιλώντας εκ μέρους των εργοδοτικών οργανώσεων, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ του διαλόγου μέσα από την ΟΚΕ, που τη χαρακτήρισε τον «πιο φερέγγυο θεσμό».
Με τα μπούνια υπέρ του διαλόγου εμφανίστηκε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δ. Πολίτης, ο οποίος είπε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ «δε θα μπορούσαν να είναι έξω απ' αυτή την πρόκληση», για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Απαιτείται τόλμη»! Πράγματι οι εργατοπατέρες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τον διάλογο-απάτη, είτε αυτός γίνει στην ΟΚΕ, είτε μέσα από οποιαδήποτε άλλη μορφή. Και σίγουρα χρειάζεται όχι τόλμη αλλά αρκετό θράσος, για να ξεπουλιούνται έτσι τα εργατικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων.
Στο «διά ταύτα», οι «κοινωνικοί εταίροι» ακονίζουν τα μαχαίρια τους και μαζί με την κυβέρνηση ετοιμάζονται να πέσουν πάνω στο σώμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και να το κατακρεουργήσουν. Οι δήθεν «διαφωνίες τους» είναι για το θεαθήναι. Είναι για το αν οι καρέκλες του διαλόγου θα γράφουν ΟΚΕ, ή αν θα έχουν την κυβερνητική σφραγίδα, όπως ζητάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.