Ξετσίπωτη κυβερνητική εντολή στα σχολεία για εξασφάλιση πελατών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την καλλιέργεια της αντιδραστικής άποψης ότι η ιδιωτική ασφάλιση σώζει!
Το θέμα του διαγωνισμού για το Γυμνάσιο είναι «Ποιο αγαπημένο μου πρόσωπο και ποιο αντικείμενο θα ασφάλιζα κατά προτεραιότητα και γιατί;» και για το Ενιαίο Λύκειο «Η αξία της Ιδιωτικής Ασφάλισης και της μέσω αυτής αποταμίευσης για την οικογένεια». Δηλαδή, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο στις ασφαλιστικές εταιρίες να παρέμβουν απευθείας στη συνείδηση των μικρών μαθητών, για να θεωρήσουν απαραίτητη την ιδιωτική ασφάλιση, να ξεγράψουν την υποχρέωση του κράτους και το δικαίωμά τους στην ιατροφαρμακευτική, νοσοκομειακή περίθαλψη και τη σύνταξη, να θεωρήσουν δική τους «αποταμίευση» το θησαύρισμα των ασφαλιστικών εταιριών, κτλ.
Επίσης, αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας ότι η ΕΑΕΕ «διατηρεί το δικαίωμα, όποτε και με όποιο τρόπο το κρίνει σκόπιμο, να δημοσιεύσει τις εργασίες των διαγωνιζόμενων, χωρίς καμία οικονομική ή άλλη προς αυτούς υποχρέωση». Δηλαδή, οι ασφαλιστές δηλώνουν ευθέως ότι σκοπεύουν να κερδίσουν όχι μόνο τα μυαλά, όχι μόνο μελλοντικούς πελάτες, αλλά να βγάλουν κέρδος και από τη διαφημιστική καμπάνια που θα κάνουν με τις εκθέσεις των μαθητών.
Ακόμη, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «οι μαθητές πρέπει απαραιτήτως να συμπληρώσουν όλα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολείο, πλήρη διεύθυνση σπιτιού και τηλέφωνο)».Ετσι, εκτός από την άμεση παρέμβαση στη συνείδηση των μαθητών για να αποδεχτούν ως κάτι «φυσικό», ως «αγαθό» το τσάκισμα του δημόσιου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, με το συγκεκριμένο διαγωνισμό δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να βρουν ένα έτοιμο πελατολόγιο(!) κοντά μισού εκατομμυρίου οικογενειών από τα στοιχεία που θα συλλέξουν. Παράλληλα, αφήνει τις εταιρίες να αξιοποιήσουν όπως θέλουν αυτές (βλέπε για τη διαφήμισή τους) τις εργασίες των μαθητών.
Βέβαια, οι εταιρίες, για να δελεάσουν τους μαθητές να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, προσφέρουν στους 30 πρώτους του Γυμνασίου και ισάριθμους του Λυκείου, από ταξίδια και υπολογιστές μέχρι ρολόγια και σκέιτ μπορντ και για τους υπόλοιπους αναμνηστικά «διπλώματα»... Τι τους κοστίζουν αυτά τα «δωράκια», μπροστά στη νέα αγορά που στρώνει στα πόδια τους το υπουργείο Παιδείας...;
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει η ΕΑΕΕ στην ιστοσελίδα της για το διαγωνισμό: «Στόχος είναι να καλλιεργήσει τις ιδέες της πρόληψης, της ιδιωτικής ασφάλισης και της αποταμίευσης στη μαθητιώσα νεολαία». Για να συμπληρώσει λίγο παρακάτω το τραγελαφικό: «Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης συμβάλλει στην επιχειρηματικότητα και την οικονομία, προστατεύει τη ζωή, την υγεία, την ακίνητη και κινητή περιουσία και κυρίως απαλλάσσει τους πολίτες των σύγχρονων ταραγμένων κοινωνιών από το άγχος και την ανασφάλεια και τους προσφέρει ήρεμη προσωπική και οικογενειακή ζωή»... Αραγε, πόσο ήρεμη και απαλλαγμένη από άγχος θα είναι η ζωή των μαθητών που καλούνται σήμερα να εκθειάσουν όλα αυτά, όταν αύριο θα βγουν στην παραγωγή με μισθούς πείνας, ελαστικά ωράρια απασχόλησης και ...ανασφάλιστοι; Πόσο ικανοποιημένοι θα είναι, όταν από τα ψίχουλα των αποδοχών τους θα καλούνται να πληρώνουν εκατομμύρια στις ασφαλιστικές εταιρίες, για να αγοράσουν μια ελπίδα ασφάλειας (ότι τάχα κάποτε θα πάρουν ένα εφάπαξ ή ένα συνταξιοδοτικό επίδομα) που τελικά είναι πολύ επισφαλής (είναι ήδη πολλοί αυτοί που κλαίνε την ...επένδυσή τους σε ιδιωτική ασφάλιση μετά το φιάσκο του χρηματιστηρίου και το κλείσιμο κάποιων ασφαλιστικών εταιριών);
Σημειώνουμε ότι η ΕΑΕΕ προκηρύσσει αντίστοιχο διαγωνισμό και για φοιτητές των Οικονομικών Πανεπιστημίων, με θέμα: «Οι δυνατότητες συμβολής της ιδιωτικής ασφάλισης στη λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος»...