Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Γνώμη» για σωστή «απελευθέρωση»

Η ΟΚΕ επιβεβαιώνει το ρόλο της

Επιβεβαιώνοντας τον πρωταρχικό της ρόλο, ως οργάνου κοινωνικής συναίνεσης, η «Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή» (ΟΚΕ) διατύπωσε «γνώμη» για τα νομοσχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τη σύσταση και λειτουργία της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και βιοκαυσίμων. Οι βασικές παρατηρήσεις της έχουν να κάνουν με επιμέρους ζητήματα των νομοσχεδίων με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του πολιτικού τους στόχου, για τον οποίο έχει προεξοφληθεί η συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» πριν από κάθε συζήτηση, κάτι που δείχνει και τη σκοπιμότητα ύπαρξης της Επιτροπής.

Είναι ενδεικτικές οι παρατηρήσεις της για το πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ιδιώτες ώστε να εισβάλουν στο χώρο της ενέργειας. Αναφέρεται σε συμβάσεις με νέους ηλεκτροπαραγωγούς που δε θα πρέπει να αποκλίνουν ιδιαίτερα από τη 15ετία απόσβεσης και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να είναι μικρής διάρκειας για να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί! Σημασία έχει και η προτροπή της για επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής καθώς θεωρεί δεδομένο ότι η χρήση φυσικού αερίου θα αυξήσει σημαντικά το κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

Για το φυσικό αέριο η ΟΚΕ αναφέρεται στην ανωριμότητα της ελληνικής αγοράς. Επισημαίνει ότι η εταιρία που θα συσταθεί για τον έλεγχο της μεταφοράς (και η οποία θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΠΑ) μπορεί να λειτουργήσει υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων λόγω του νομικού της σχήματος εάν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΠΑ. Σκοπός των παρατηρήσεων είναι σε κάθε περίπτωση το «δίκαιο παιχνίδι» μεταξύ των εμπόρων. Στην περίπτωση του νομοσχεδίου για τα βιοκαύσιμα τονίζει ότι πρέπει να δοθούν περισσότερα και ισχυρότερα επενδυτικά κίνητρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ