Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη «στρατηγική κατά την πανδημία γρίπης»
Την ανάγκη για πραγματική αντιμετώπιση της νόσου των πουλερικών, με γνώμονα την εξασφάλιση της υγείας των λαών και όχι την αύξηση των κερδών των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών, τόνισε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, κατά τη συζήτηση, σχετικά με τη στρατηγική κατά της πανδημίας γρίπης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Συγκεκριμένα, η Δ. Μανωλάκου, τόνισε:
«Τα προτεινόμενα μέτρα για τα κράτη - μέλη, άλλα είναι σωστά κι άλλα αποτελούν καθαρή προπαγάνδα, όπως π.χ. η προμήθεια εμβολίων και φαρμάκων. Μάλιστα, η τελευταία γίνεται με απροσχημάτιστο τρόπο, καλώντας τις χώρες να "πάρουν θέση" πρώτες και μάλιστα να "κλείσουν" μεγάλες ποσότητες, για να υπάρχει κίνητρο να αυξήσουν οι βιομηχανίες εμβολίων και φαρμάκων την παραγωγή τους. Μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της γρίπης, που θα συνοδεύεται με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, πρέπει να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σχέδιο. Βασική πλευρά αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η παροχή ολοκληρωμένης βοήθειας (τεχνικής, οικονομικής, επιστημονικής) κυρίως στις χώρες της Απω Ανατολής, στις οποίες ενδημεί πλέον για πάνω από 7 χρόνια η γρίπη των πτηνών. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας πρέπει να είναι το οριστικό ξεπέρασμα της ασθένειας στα εκτρεφόμενα πουλερικά και στα άγρια πτηνά, επειδή τα είδη αυτά λειτουργούν σαν "αποθήκη" του παθογόνου παράγοντα και τον τροφοδοτούν συνεχώς. Οποιαδήποτε λύση δε συμπεριλαμβάνει αυτή την πλευρά δε θα είναι οριστική, επειδή το πρόβλημα μπορεί άνετα να επαναληφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αλλά έστω και στην περίπτωση που εξασφαλιστούν εμβόλια και φάρμακα, αφού ο ιός της γρίπης των πτηνών στις χώρες αυτές μπορεί να μεταλλαχτεί (κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί), θα υπάρχει ακόμα ο κίνδυνος».
Συνεχίζοντας την παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν και στο νομοθετικό τομέα: «Σε επίπεδο ΕΕ προετοιμάζεται ήδη νέα οδηγία για τη γρίπη των πτηνών. Η νέα αυτή οδηγία, αντί να θεσπίζει αυστηρότερα από τα ισχύοντα σήμερα, γίνεται πολύ χαλαρή σε ορισμένα θέματα και δίνει τη δυνατότητα στις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις των ισχυρών πτηνοτροφικών χωρών, να υπάρχουν σοβαρές παρεκκλίσεις στο ενδοκοινοτικό εμπόριο πουλερικών, ακόμα και σε προσβεβλημένες από γρίπη χαμηλής παθογονικότητας. Η πολιτική της ΕΕ, ακόμη και σε θέματα πανδημιών, τις αξιοποιεί για την κερδοφορία του κεφαλαίου, γι' αυτό είναι "βλαβερή" για τα λαϊκά συμφέροντα. Λύση είναι η "καταπολέμηση" της ΕΕ του κεφαλαίου και του πολέμου μέχρι την εξάλειψή της».