Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπό συνεχή απειλή

Ερωτηματικά προκαλεί η προχτεσινή αναβολή της συζήτησης για το χαρακτηρισμό ως μνημείων των προσφυγικών πολυκατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του ΥΠΠΟ, μετά από επιστολή της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία λέει ότι το κτιριακό συγκρότημα δεν ανήκει σ' αυτήν, αλλά στην Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών (ΚΕΑ).

Η ΚΕΔ είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Οικονομίας και η ΚΕΑ περιφερειακή υπηρεσία του ίδιου υπουργείου. Δηλαδή και οι δύο είναι άμεσα και έμμεσα φορείς της ίδιας δημόσιας προϊστάμενης αρχής. Αρκούσε, λοιπόν, μια ενδο-υπηρεσιακού τύπου ρύθμιση στο ΥΠΕΘΟ για το ποιος θα εκπροσωπούσε ποιον στο ΚΣΝΜ.

Ωστόσο, το ΚΣΝΜ δέχτηκε αυτό το γραφειοκρατικό «κόλλημα», ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα προσφυγικά κινδυνεύουν με κατάρρευση. Κάτι που περιμένουν τα μεγάλα συμφέροντα, που έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από το σύνολο των φορέων που αντιδρούν στην εξαφάνιση αυτών των σημαντικών από ιστορική αλλά και αρχιτεκτονική άποψη κτιρίων της Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι αν αυτοί οι φορείς δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης του 2003 για διατήρηση μόνο των δύο κτιρίων και την κατεδάφιση των άλλων έξι και αν το ΣτΕ δεν ακύρωνε αυτή την απόφαση, τότε οι προσφυγικές πολυκατοικίες δε θα υπήρχαν ούτε ως θέμα στο προχτεσινό συμβούλιο...


Γ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ