Σάββατο 5 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
Επιλογές
Πτυχές πολύμορφης δημιουργίας

Ιόνιο - Αναζητώντας τον ορίζοντα 2000. Μικτή τεχνική, νερόχρωμα, κολλάζ, τυπώματα, άμμος σε μουσαμά
Ιόνιο - Αναζητώντας τον ορίζοντα 2000. Μικτή τεχνική, νερόχρωμα, κολλάζ, τυπώματα, άμμος σε μουσαμά
Αντιπροσωπευτικές δημιουργίες των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, εκθέτει η Μαρία Ζιάκα στην γκαλερί «Σκουφά» (Σκουφά 4). Στην ενδιαφέρουσα έκθεση φιλοξενούνται έργα δύο ενοτήτων. Η πρώτη περιλαμβάνει «Τυπώματα - κολάζ», με ζητούμενο την τρίτη διάσταση. Σημαντικό ρόλο έχει το «κινητικό» ανάγλυφο του χαρτιού ondule. Επίσης, χρησιμοποιούνται συρμάτινες ή υφασμάτινες γάζες, που χρωματίζονται και τυπώνονται. Τα έργα αυτά προέρχονται από τη χαρακτική. Τομέας που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Μ. Ζιάκα, ανταμείβοντάς τη με βραβεύσεις και διακρίσεις. Σ' αυτή την ενότητα ανήκουν και οι θαλασσινές μνήμες «Ιόνιο». Τέσσερα έργα μεικτής τεχνικής, με θέμα τη θάλασσα. Τέσσερα έργα με χαρακτηριστικό χρώμα το ούλτρα μαρίν (καθαρό μπλε).

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τελάρα (λάδια) μικρών και μεγάλων διαστάσεων, με τοπία και αντικείμενα. Ανάμεσά τους, τα τοπία με τίτλο «Λαγκούνα» (Λιμνοθάλασσα), όπου ανιχνεύονται μνήμες και βιώματα, σκηνές από ιχθυοτροφεία, ψαροκαλύβες και τη «σιωπή» της λιμνοθάλασσας.

Οπως σημειώνει η Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν στον κατάλογο της έκθεσης, «αυθεντική καλλιτέχνιδα σε όλες της τις εκφράσεις, η Ζιάκα δημιουργεί όπως αναπνέει, με την ευχέρεια και άνεση του χαρισματικού πλάστη - ποιητή... Κωφεύοντας στις σειρήνες των λογής - λογής συρμών, παρουσιάζει ένα έργο πηγαίο και μοναδικό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ