Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πώς στήνονται τα προσχήματα της επέμβασης

«Κράτος παρίας» για τις ΗΠΑ η Βενεζουέλα

«Η Βενεζουέλα αποτελεί κύριο παράγοντα αστάθειας». Το μότο επαναλαμβάνεται σχεδόν μονότονα ευκαιρίας δοθείσης από όλους σχεδόν τους Αμερικανούς αξιωματούχους ιμπεριαλιστές και ειδικά από το πρώτο βιολί της αμερικανικής διπλωματίας, Κοντολίζα Ράις. Κύριο κατηγορητήριο ότι η Κούβα και ειδικά η Βενεζουέλα, χρηματοδοτούν τις εξεγέρσεις στη Λατινική Αμερική.

Το «κατηγορητήριο» διανθίζεται και τροφοδοτείται συνεχώς, όπως το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας του Εκουαδόρ «Ελ Κομέρσιο», που εννοείται ότι αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Χέραλντ», όπου μιλάει για έκθεση των μυστικών υπηρεσιών του Εκουαδόρ που αναφέρει ότι «αριστεροί αντάρτες από επτά χώρες της Λατινικής Αμερικής εκπαιδεύτηκαν στο Καράκας». Χώρες όπως οι Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία, Χιλή, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία και φυσικά... η Κολομβία. Εκπαίδευση, κατά το δημοσίευμα, που περιλαμβάνει χρήση πυροβόλων όπλων, εκρηκτικών και του αντάρτικου των πόλεων. Και το λιβελογράφημα καταλήγει ότι μάλιστα αυτή η εκπαίδευση έγινε σε δύο στρατιωτικές βάσεις της πρωτεύουσας της Βενεζουέλας, εκ των οποίων η μία χρησιμοποιείται από το υπουργείο Αμύνης και η άλλη από εφέδρους των Ενόπλων Δυνάμεων! Οσο για την εκπαίδευση, γίνεται από στελέχη των ανταρτικών οργανώσεων που δρούσαν στη Βενεζουέλα, αλλά και τουλάχιστον από ένα στέλεχος της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ...

Παραπληροφόρηση

Ενα ακόμη δημοσίευμα που όχι μόνο τροφοδοτεί το στημένο σενάριο, αλλά και το διευρύνει σημαντικά, είναι αυτό που έκανε την εμφάνισή του στην αντι-κουβανική ιστοσελίδα «Λα Νουέβα Κούμπα» και πρόκειται για αναπαραγωγή συνέντευξης του πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Βενεζουέλας (DISIP), Γιόχαν Πένια, στο ισπανικό κανάλι «41» - που τελικά έκανε το γύρο του κόσμου, αφού από τη Μαδρίτη μετέδωσε το ρεπορτάζ και το «Γιουρόπα Πρες». Ο Πένια, εν ολίγοις, «καταγγέλλει»: «Το μαρξιστικό καθεστώς του Ούγκο Τσάβες παρέχει καταφύγιο στον αρχιτρομοκράτη Μουσταφά Σετμάριαμ Νασάρ, έμπιστο του Οσάμα Μπιν Λάντεν». Εννοείται ότι ο «αρχιτρομοκράτης του δικτύου της Αλ Κάιντα» - επικηρυγμένος με 5 εκατομμύρια δολάρια, καθώς τον «θεωρούν» εγκέφαλο των επιθέσεων στη Μαδρίτη στις 11 Μάρτη του 2004 - βρίσκεται υπό την προστασία του Κάρλος Λανς Ροντρίγκες, συμβούλου του Ούγκο Τσάβες και «γνωστού κομμουνιστή τρομοκράτη». Φυσικά το άρθρο παραλείπει να αναφέρει ότι ο Κάρλος Λανς, πράγματι ήταν ηγετικό στέλεχος του αντάρτικου κατά τις δεκαετίες '60 και '70, εντούτοις είναι ένας από τους πιο γνωστούς κοινωνιολόγους της Λατινικής Αμερικής, με εξαιρετικά πλούσια βιβλιογραφία και όντως σύμβουλος, αλλά σε ζητήματα Παιδείας! Το Σεπτέμβρη μάλιστα ο Ούγο Τσάβες του παρέδωσε τη σκυτάλη διαχείρισης της πρώτης λαϊκά διαχειριζόμενης μεταλλευτικής βιομηχανίας της χώρας, της «Αλκάσα».

Οσο για τον αρχιτρομοκράτη, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», οι αρχές ασφαλείας του Πακιστάν σκότωσαν την Πέμπτη ένα «στέλεχος της αλ Κάιντα» και συνέλαβαν άλλο ένα κοντά στην Κέτα. Το τηλεοπτικό δίκτυο «αλ Τζαζίρα» του Κατάρ μετέδωσε ότι ο ένας από τους δύο είναι ο Μουστάφα Σετμάριαμ, ωστόσο οι πακιστανικές αρχές προσπαθούν ακόμη να «εξακριβώσουν» την ταυτότητα του νεκρού και του συλληφθέντα. Ουδέν σχόλιον...

Και η συγκαλυμμένη αυτή προσπάθεια παραπληροφόρησης και σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης Μπους, διά στόματος Πένια, καταλήγει στο ότι το «μαρξιστικό καθεστώς Τσάβες επιδιώκει να αποκτήσει ουράνιο, ώστε να κατασκευάσει τις δικές του ατομικές βόμβες». Τρομοκρατία, πυρηνικά, αστάθεια, κράτος παρίας. Το κατηγορητήριο έχει στηθεί. Επόμενο στάδιο; η επέμβαση!

Το σχέδιο επέμβασης;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο «VHeadline», οι πληροφορίες που συνέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν ότι ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Κολομβία «με πρόσχημα διάφορα συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων και της καταπολέμησης του εμπορίου των ναρκωτικών και της καταστολής εξεγέρσεων», οργανώνουν ένα ακόμη πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Τσάβες.

Πολύ προσεκτικά οι μισθοφόροι δολοφόνοι περιγράφονται ως «ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρίες», οι οποίες όμως ήδη έχουν πραγματοποιήσει αρκετές επιδρομές στο έδαφος της Βενεζουέλας, καθώς εδράζουν κατά μήκος των συνόρων με την Κολομβία, προσπαθώντας να αποκτήσουν επαφές με «μονάδες» των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, κυρίως τις μονάδες των συνόρων.

Παράλληλα, ανώτατοι αξιωματούχοι στο αμερικανικό Πεντάγωνο έχουν σχεδιάσει τις επιδρομές αυτές ως μέρος του σχεδίου να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ότι η κυβέρνηση Τσάβες στηρίζει τις «Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC). Εννοείται ότι οι Αμερικανοί μισθοφόροι ήδη έχουν στενές επαφές με Κολομβιανούς παραστρατιωτικούς, όπως οι AUC και τα συγγενή με αυτούς καρτέλ της κοκαΐνης, για να περάσουν λαθραία όπλα στη Βενεζουέλα.

Τέλος, στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, απεσταλμένος της κυβέρνησης Αλβαρο Ουρίμπε στο Πεντάγωνο, συμμετέχει στην κοινή στρατιωτική επιχείρηση «Σχέδιο συνεργασίας» που προωθείται από το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ, το οποίο συντονίζει την «ανάπτυξη δυνάμεων» και του «Σεναρίου προσομοίωσης των τεχνικών επέμβασης».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επέμβουν στη Βενεζουέλα», τόνισε προσφάτως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες Φρίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC ενόσω βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία. Ο Τσάβες δεν άφησε περιθώρια αμφισβητήσεων, τονίζοντας ότι η Βενεζουέλα έχει στην κατοχή «πληροφορίες των μυστικών της υπηρεσιών, που αποδεικνύουν τους σχεδιασμούς», αλλά πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποκαλύπτει τα σχέδια των ΗΠΑ. Στο «δυτικό κόσμο» είχε προχωρήσει σε ανάλογες καταγγελίες για εφαρμογή του «Σχεδίου Μπαλμπόα» - άσκηση του ΝΑΤΟ το Μάη του 2001, όπου γίνεται επίθεση από εδάφους - αέρος και θαλάσσης από βάσεις στον Παναμά και την Κολομβία, από τις ΗΠΑ και «συμμαχικές δυνάμεις - και στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εκπομπή «Ναϊτλάιν» του Τεντ Κάπελ, στο αμερικανικό δίκτυο ABC, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ώστε να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Ακόμη πιο συγκεκριμένα στο BBC, ο Τσάβες εξήγησε γιατί θεωρεί ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επέμβουν, αφού επισήμως το αρνούνται; κατηγορηματικά τόνισε: «Εχουμε καταγγείλει τις προθέσεις... ένα πραξικόπημα ήδη έχει λάβει χώρα στη Βενεζουέλα, πραξικόπημα που προετοιμάστηκε από τις ΗΠΑ. Τι θέλουν; Τι επιδιώκουν; Το πετρέλαιο! Οπως και στην περίπτωση του Ιράκ»... «Ανακαλύψαμε μέσω των αναφορών των μυστικών υπηρεσιών ότι υπάρχουν σχέδια επέμβασης, μίας επέμβασης που δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε να συμβεί. Παρ' όλα αυτά πρέπει να αποκαλύψουμε και να τα καταδικάσουμε»... «Είναι μία ιμπεριαλιστική κυβέρνηση, μία που δηλώνει ότι πολεμάει την τρομοκρατία, αλλά την προωθεί και την προστατεύει. Οι ΗΠΑ πετροβολούν τη Λατινική Αμερική... αλλά εκτός αυτών, η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της υφηλίου και στέλνουμε καθημερινώς 1.500.000 βαρέλια τις ΗΠΑ»... τόνισε με νόημα ο Τσάβες.


κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ