Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Η θέση του ΚΚ Λουξεμβούργου για το ΚΕΑ

Δήλωση του Προέδρου του Κομμουνιστιού Κόμματος Λουξεμβούργου Αλί Ρουκέρτ

Ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Λουξεμβούργου Αλι Ρουκέρτ, σε δήλωσή του σχετικά με το συνέδριο του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ), σημειώνει:

«Σ' αυτό το "ευρωπαϊκό κόμμα", το οποίο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, πρέπει να εγγυηθεί ότι το καταστατικό του και οι δραστηριότητές του θα ανταποκρίνονται στους βασικούς στόχους της Ευρώπης, αλλιώς μπορεί να διαλυθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ανήκουν πολύ διαφορετικές σοσιαλιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, τροτσκιστικές και οικολογικές ομάδες, επίσης και μερικά κομμουνιστικά κόμματα.

Το πλαίσιο και ο τρόπος των δραστηριοτήτων αυτού του "ευρωπαϊκού κόμματος" καθορίζονται από τους θεσμούς της ΕΕ και χρηματοδοτούνται από αυτήν. Αυτό μπορεί να εξηγήσει και το γιατί το ΚΕΑ δεν τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Πολύ περισσότερο επιδιώκει ένα "μετασχηματισμό του καπιταλισμού" και ένα "ξεπέρασμα της καπιταλιστικής λογικής", χωρίς, ωστόσο, να θέτει υπό αμφισβήτηση την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τον ταξικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού κράτους (όπως επίσης την ΕΕ), χαρακτηριστικά γνωρίσματα που αποτελούν ανέκαθεν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ κομμουνιστών και σοσιαλδημοκρατών.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται η υποτίμηση από το ΚΕΑ και, αντίστοιχα, η ανοιχτή εχθρότητά του απέναντι στις πρώην σοσιαλιστικές κοινωνίες στη Σοβιετική Ενωση και στην Ανατολική Ευρώπη στον 20ό αιώνα, και η πρόθεσή του να υποτιμήσει το ρόλο των κομμουνιστικών κομμάτων, στην προσπάθεια που κάνουν να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους κατά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να τα δυσφημίσει σαν "εξαρτήματα της Μόσχας" και "Σταλινιστές" - έναν τρόπο ενέργειας που χρησιμοποιεί ανέκαθεν και η αστική, αντικομμουνιστική προπαγάνδα.

Κάνει εντύπωση ότι στο ΚΕΑ, που ισχυρίζεται ότι θέλει να ενώσει την Αριστερά στην Ευρώπη, συνεργάζονται κομμουνιστικά κόμματα, τα οποία στη διάρκεια των τελευταίων ετών έκαναν το παν, για να εμποδίσουν μια προοδευτική συνεργασία και συνένωση κομμουνιστικών κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ΚΕΑ απομονώνει κομμουνιστικά κόμματα διάφορων χωρών και προτιμά αντ' αυτού τη συνεργασία με "αριστερές" δυνάμεις, οι οποίες καταπολεμούν ανοιχτά τα εκεί (σ.σ. εθνικά) κομμουνιστικά κόμματα, όπως αυτό αληθεύει για την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία.

Μπροστά σ' αυτά τα γεγονότα, είναι αυτονόητο ότι το ΚΚ Λουξεμβούργου αποφάσισε να μην επιδιώξει ούτε συμμετοχή, ούτε καθεστώς παρατηρητή σ' αυτό το Ευρωπαϊκό Κόμμα. Το ΚΚ Λουξεμβούργου θέλει, μαζί με κομμουνιστές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να προσπαθήσει να προωθήσει τη συνεργασία και συσπείρωση κομμουνιστικών κομμάτων που βασίζονται σε μαρξιστικές θέσεις και τα οποία δρουν για την ανατροπή του καπιταλισμού και τη σοσιαλιστική προοπτική.

Κατά συνέπεια, το ΚΚ Λουξεμβούργου θα συμμετάσχει ενεργά στη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που γίνεται από τις 18-20 Νοέμβρη στην Αθήνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κόψιμο - ράψιμο» στα μέτρα του ΚΕΑ(2014-06-26 00:00:00.0)
Τέλος και το σφυροδρέπανο στο μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ(2013-02-12 00:00:00.0)
Φορέας εγκλωβισμού δυνάμεων στα πλαίσια του καπιταλισμού(2010-12-02 00:00:00.0)
Η «Αυγή» και το Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα(2009-05-03 00:00:00.0)
Αποκαλυπτική συζήτηση στο «ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα»(2005-03-27 00:00:00.0)
Τρία κόμματα αποσύρουν την υπογραφή τους για την ίδρυσή του(2004-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ