Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Ευκαριστώ Ατίνα, ευκαριστώ Ελλάντα»!

Σας παρακαλώ πάρτε αυτόν τον κύριο από την τηλεόραση, θεωρώ ότι με ειρωνεύεται, μου δίνει στα νεύρα! «Ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα»! «Ευκαρίστω»! Και γιατί όχι; Και εγώ «ευκαρίστω» θα έλεγα αν ήμουν στη θέση του! Εφαγε, ήπιε, διασκέδασε, έκανε τις βόλτες του με τα κότερα και τα ΙΧ αεροπλάνα, και τώρα παριστάνει και το διαφημιστή. Αλήθεια, εξακολουθεί να αμείβεται; Παίρνει ποσοστά από τις πωλήσεις ή λειτουργεί από «ψώνιο»;

«Ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα»! Δυσαρίστω, κύριε! Και πολύ μάλιστα! Με ενοχλεί αυτή η αποικιοκρατική νοοτροπία του. Αυτό το «δυτικό» ύφος, που επιδεικνύει. Αυτή η τουριστική αντιμετώπιση της χώρας μας. Λόρδος αυτός, τάχα μου, έμαθε κάποιες λέξεις των ιθαγενών, για να μας κολακέψει. Ο λαός, και εγώ πρώτος, τον έχουμε... ξέρετε! Ποτέ δε γουστάραμε το στιλάκι του. Μας ενοχλούσε το πλαστικό που εξέπεμπε!

«Ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα»! Οχι εμάς, κύριε! Τα «ξωτικά» που σε περιστοίχιζαν και καμάρωναν σα γύφτικα σκεπάρνια δίπλα σου, αυτά να «ευκαριστίσεις». Αυτά που σε υποδέχτηκαν ωσάν να ήσουν ο ...Μάρλον Μπράντο! Αυτά που σου χτυπάγανε παλαμάκια. Αυτά που αποτελούσαν την αυλή σου, όσο εσύ παρίστανες τον Νέρωνα!

«

Ευκαρίστω» λέει, αλλά πόσο, τελικά, κόστισε το γεύμα, ντεν λέει! Ντεν λέει, επίσης, πόσο κόστισαν οι «αμοιβές», οι πάνω και οι κάτω από το τραπέζι; Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια, για όλο αυτό τον πακτωλό; Θα μάθουμε ποτέ, τελικά, τι κέρδισε η χώρα μας από αυτή τη φιέστα; Γι' αυτό σας λέω. Κάθε φορά που τον βλέπω στην τηλεόραση ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι μου. Νιώθω να με κοροϊδεύει! Μου φέρνει στο νου όλη αυτή τη ρεμούλα. Χιλιάδες στρέμματα, χιλιάδες τετραγωνικά, δεκάδες κτίσματα, ελικοδρόμια, ποδηλατοδρόμια, κωπηλατοδρόμια, που σήμερα σαπίζουν, όπως τα φρούτα στις χωματερές! Και αυτός το βιολί του. «Ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα»!

Δε θέλω να τον ξανακούσω, με προκαλεί, μου τινάζει τα νεύρα! Κάθε φορά που βλέπω το τσουλούφι του και το παγωμένο κορμί του στην τηλεόραση, και ακούω αυτή την τσιριχτή φωνή του, «ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα!», μπροστά μου ξεχύνεται όλος αυτός ο «αντιτρομοκρατικός» μηχανισμός, που στήθηκε στο άψε σβήσε! Βλέπω τις κάμερες, που μας παρακολουθούν. Βλέπω τα ζέπελιν και τα χιλιάδες μικρόφωνα. Βλέπω τους Αμερικάνους, τους Ισραηλινούς, τους Βρετανούς πράκτορες, που έπιασαν «πρώτο τραπέζι». Αλήθεια, τι έγινε όλη αυτή η συμμορία; Εφυγαν, είναι ακόμα εδώ, ποιος γνωρίζει;

«Ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα»! Τι λέει ο κύριος Σάμαρανκ, ο κύριος Καλατράβα, παρακαλώ; Για ποιο πράγμα μας ευχαριστεί; Εμείς δεν τους δώσαμε τίποτα, με το ζόρι μας τα πήραν! Μόνοι τους έστησαν τη φιέστα. Και την έστησαν, για πρόσχημα στις άνομες δουλιές τους. Για να τους δοθεί η ευκαιρία να ανανεώσουνε τις κολεγιές τους. Εσύ από εδώ, εσύ από εκεί. Εσύ πάρε αυτό, εγώ παίρνω ετούτο!

Δεν είναι η μόνη παρατυπία στην τηλεόραση! Και άλλες διαφημίσεις μου τη «δίνουνε». Με ενοχλούν, για παράδειγμα, τα γυμνά κορίτσια, που «πασάρουν» αυτοκίνητα. Τι σχέση έχει, κύριοι, το σασμάν με το μπούτι; 'Η, οι σερβιέτες, που «ρουφάνε» αίμα. 'Η, τα ινστιτούτα αδυνατίσματος. 'Η, οι εμφυτεύσεις μαλλιών. Ομως, η δική του διαφήμιση, δεν τρώγεται με τίποτα. Είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι μια πρόκληση!

«Ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα»! Ενάμιση χρόνο μετά το τέλος της Ολυμπιάδας, οι «ευχαριστίες» του ακούγονται σαν μνημόσυνο! Φαίνονται σαν κάποιος να προσπαθεί να αναστήσει φαντάσματα. Σαν κάποιος να θέλει να πάρει «αίγλη» από μια ξεχασμένη, για πάντα, υπόθεση. Αλλά οι «ευχαριστίες» του ακούγονται και σαν απειλή! Σαν κάποιος να θέλει να εκβιάσει κάποιους! Ισως, αυτούς που «έλαβαν μέρος». Που στελέχωναν τις επιτροπές ή αυτούς που «πρόσφεραν» τις πάσης φύσης και λογής «υπηρεσίες» τους.

«Ευκαρίστω Ατίνα, ευκαρίστω Ελλάντα»! Φοβάμαι πως αυτός ο ξένος λιμοκοντόρος μιλάει συνθηματολογικά! Αλλα λέει και άλλα εννοεί! Γι' αυτό, σας παρακαλώ, κόφτε τον από την τηλεόραση. Δεν τον αντέχω!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ