Κυριακή 11 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
Αντίσταση στους πολεμοκάπηλους

«

Δε νομίζω ότι τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα έχουν εισβάλει σε καμία ανεξάρτητη χώρα, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο και θα παρακαλούσα να μου αναφέρει κάποιος εάν έχει, τέτοιο σχετικό παράδειγμα» (!!). Τάδε έφη Χαβιέ Σολάνα. Αυτή ήταν η απάντηση του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ και νυν ΓΓ της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), ενώπιον των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔEΕ, στις 5 Ιούνη του 2000. Την ίδια μέρα, τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ πραγματοποιούσαν βολές με πραγματικά πυρά, σε περιοχή του Nομού Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της άσκησης «DYNAMIC MIX 2000». Μιας άσκησης, της οποίας το σενάριο έκανε λόγο για «εκδήλωση αστάθειας» στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, όπου επεμβαίνουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα για την αποκατάσταση της... τάξης.

Πρόσφατα ο Eλληνας υπουργός Aμυνας στη Βουλή, σχετικά με την άσκηση «DYNAMIC MIX 2000» είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι στρατιωτικός συνασπισμός για τη διαφύλαξη των συνόρων καθενός από τα κράτη - μέλη του.

Ενα χρόνο πριν, τέτοιες μέρες, τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, βομβάρδιζαν τη Γιουγκοσλαβία και οι χερσαίες δυνάμεις της Ευρωατλαντικής συμμαχίας, είχαν καταλάβει το Κοσσυφοπέδιο. Τα τελευταία χρόνια οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ που γίνονται τόσο στη χώρα μας, όσο και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου, βασίζονται πάνω σε σενάρια τα οποία τις περισσότερες φορές αποτελούν προπομπό για πραγματικές στρατιωτικές επεμβάσεις. Αλλοτε με σενάρια παροχής «ανθρωπιστικής βοήθειας» και άλλοτε με σενάρια αποσταθεροποίησης για την περιοχή των Βαλκανίων και τη Νοτιανατολική Ευρώπη. Ολη αυτή τη βδομάδα μέσα στο ελληνικό έδαφος, έλαβε χώρα ακόμα μια ΝΑΤΟική άσκηση με την επωνυμία «DYNAMIC MIX». Μια άσκηση, στην οποία ουσιαστικά δοκιμάστηκαν τα σχέδια των στρατοκρατών για νέες Γιουγκοσλαβίες...


Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ εγκλωβίζει μέσα στους σχεδιασμούς του και τις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας. Η συγκεκριμένη άσκηση εγκαινίασε νέο καθεστώς κυριαρχίας για το Αιγαίο, παραχωρώντας ουσιαστικά την ευθύνη και τον έλεγχο της ελληνικής θάλασσας στους Αμερικανούς. Γίνεται πλέον φανερό ότι η Ελλάδα, έχει επιλεγεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία ως πεδίο διεξαγωγής αυτών των ασκήσεων, αλλά και ως χώρος εξόρμησης των στρατιωτικών δυνάμεων. Φανερώνονται όμως ξεκάθαρα και οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, επιδιώκει την ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Εχουμε έτσι λοιπόν, από τη μια πλευρά την επίσημη ελληνική κυβέρνηση να προσφέρει «γην και ύδωρ», στους ιμπεριαλιστές και από την άλλη το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της πατρίδας μας, να δηλώνει αποφασισμένο να συγκρουστεί με τους εκφραστές της «νέας τάξης» πραγμάτων. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, όλες αυτές τις μέρες που εξελισσόταν η άσκηση στη χώρα, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Με μαζικές εξορμήσεις ενημέρωσαν τον ελληνικό λαό, για τις πραγματικές διαστάσεις της συγκεκριμένης άσκησης και τις σκοπιμότητες που αυτή εξυπηρετεί για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και κατά επέκταση του πολυεθνικού κεφαλαίου, που βρίσκεται πίσω απ' αυτό.

Σε κάθε κίνησή τους, τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, βρήκαν μπροστά τους διαδηλωτές που απαιτούσαν την άμεση απομάκρυνσή τους από το ελληνικό έδαφος. Σε κάθε γωνιά της χώρας, πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια εναντίον της διεξαγωγής της συγκεκριμένης άσκησης στην πατρίδα μας. Στην Κυπαρισσία, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, έγιναν πορείες και συγκεντρώσεις. Το λαϊκό κίνημα έστειλε το δικό του μήνυμα. Βρέθηκε εκεί μπροστά από τα άρματα του ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί το ειρηνικό του μέλλον. Απέδειξε ότι δε συμβιβάζεται με τη λογική της υποταγής και τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης. Δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη σύγχρονη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού...


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ