Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Η ιδιόρρυθμη κίνηση του Ιππου

Υπάρχουν αρκετοί πανέξυπνοι μαθητές της πρώτης τάξης ή ακόμα και του νηπιαγωγείου, που γνωρίζουν πολύ καλά τους κανονισμούς, τις κινήσεις των κομματιών, την «κατά τη διέλευση αιχμαλωσία» των πιονιών, το ροκέ, κλπ. Υπάρχουν όμως και πολλοί μαθητές, αλλά και μεγάλοι άνθρωποι που μαθαίνουν σκάκι, οι οποίοι συναντούν δυσκολίες στην εκμάθηση της περίεργης κίνησης του ίππου. Εχουν την εντύπωση ότι η σκακιέρα είναι κατασκευασμένη για κομμάτια όπως η βασίλισσα, ο πύργος και ο αξιωματικός, που μπορούν και «γλιστράνε» πάνω στις οριζόντιες, κάθετες και διαγώνιες γραμμές που σχηματίζουν τα τετράγωνα. Η κίνηση όμως του ίππου σε σχήμα κανονικού, ανάποδου ή πλαγιαστού «Γάμα», αντίθετα, τους φαίνεται εξωπραγματική και μοιάζει με εκκεντρική έμπνευση κάποιου φιλοσόφου.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής και διακεκριμένος μαθηματικός Εμαν. Λάσκερ διατύπωσε με ψυχρή λογική την κίνηση του Ιππου ως τη «μικρότερη δυνατή μετακίνηση που δεν είναι ευθεία».

Ετσι και αλλιώς η ιδιομορφία της κίνησης του ίππου προσθέτει ανυπολόγιστα στις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρει το σκάκι. Περίπλοκοι συνδυασμοί και βαθιές στρατηγικές μανούβρες, συχνά βασίζονται στην ευελιξία των ίππων και στη μοναδική ικανότητά τους να απειλούν εχθρικά κομμάτια, χωρίς να ανταπειλούνται ταυτόχρονα από αυτά. Οι όμορφες εικόνες που έχουν κατά καιρούς δημιουργηθεί πάνω στη σκακιέρα χάρη στους ίππους είναι αναρίθμητες. Μία από αυτές και από τις πιο ελκυστικές είναι από την παρτίδα Κλούμπερ - Νάγκι, Βουδαπέστη 1942.

1. ε4 γ5 2. Ιζ3 Ιγ6 3. δ4 γδ4 4. Ιδ4 Ιζ6 5. Ιγ3 δ6 6. Αη5 α6 7. Βδ2 Ιδ7 8. Αε2 η6 9. Ιδ5 ζ6; (βλέπε στο διάγραμμα αυτού του κειμένου. Πρόκειται για αποφασιστικό λάθος με αδυνάτισμα κρίσιμων τετραγώνων) 10. Ιε6 Βα5 11. Ιδγ7+ Ρζ7 12. Ιδ8+ Ρη7 13. Ιε8+ και ακολουθεί ματ 1-0. Αν τοποθετήσουμε έναν Α στο «β3» πηγαίνει σε 9 τετράγωνα. Ενας πύργος στο «γ7» πηγαίνει σε 14 τετράγωνα. Μία βασίλισσα στο «η6» πηγαίνει σε 23 τετράγωνα. Τώρα με τα γράμματα αυτά δημιουργούνται διάφορες εξισώσεις (π.χ.) Α+Π=Β. Το ίδιο γίνεται και με τον ίππο. Θα επανέλθουμε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ