Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Αλγεβρικό Σύστημα Γραφής... για αρχάριους

Μας έχουν ρωτήσει αναγνώστες της στήλης πώς μπορούν να διαβάζουν τις παρτίδες που δημοσιεύονται, να παρακολουθούν τις κινήσεις. Σε παλαιότερο άρθρο της στήλης είχαμε παρουσιάσει το Αλγεβρικό Σύστημα Γραφής, που, ενώ για τους σκακιστές είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος γραφής κινήσεων και παρτίδων, μπορεί να ξενίζει τους πιο αρχάριους φίλους του αθλήματος. Ας το θυμηθούμε.

Η κατανόηση του συστήματος είναι πολύ απλή, καθώς λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι καρτεσιανές συντεταγμένες. Τα 64 τετράγωνα της σκακιέρας χωρίζονται σε 8 γραμμές (οριζόντιες σειρές τετραγώνων) και 8 στήλες (κάθετες σειρές τετραγώνων). Κάθε γραμμή χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό από το 1 έως το 8, ενώ κάθε στήλη από ένα γράμμα του αλφαβήτου από το a έως το h. Η αρίθμηση αρχίζει από την πλευρά του λευκού για τις γραμμές και από τα αριστερά του για τις στήλες. Οταν βλέπουμε το διάγραμμα μιας σκακιέρας, το παρατηρούμε πάντα σαν να καθόμαστε από τη μεριά του λευκού.

Για να βρούμε το «όνομα» ενός τετραγώνου, αρκεί να συνδυάσουμε τη γραμμή και τη στήλη που βρίσκεται και να γράψουμε πρώτα το γράμμα και μετά τον αριθμό. Για παράδειγμα, το τετράγωνο «ε4» είναι το σημείο όπου τέμνονται η στήλη «ε» με τη γραμμή «4». Τα κομμάτια συμβολίζονται με το αρχικό γράμμα της ονομασίας τους: Π - Πύργος, Ι - Ιππος, Α - Αξιωματικός, Β - Βασίλισσα, Ρ - Ρουά (η ονομασία του Βασιλιά είναι παρμένη από τη γαλλική γλώσσα, για να μην υπάρχει σύγχυση με τη Βασίλισσα). Τα πιόνια δεν έχουν αρχικό γράμμα.

Για να γράψουμε την κίνηση ενός κομματιού, θα χρησιμοποιήσουμε το αρχικό του γράμμα και το σημείο στο οποίο μετατοπίστηκε. Για παράδειγμα, το «Πε4» σημαίνει ότι ένας Πύργος πήγε στο τετράγωνο ε4. Αν στο τετράγωνο αυτό υπήρχε κομμάτι του αντιπάλου που «φαγώθηκε» κατά την κίνηση, θα γράψουμε «Πxε4», δηλαδή, το σύμβολο «x» δείχνει πάρσιμο κομματιού από κάποιο άλλο. Για να δείξουμε την κίνηση ενός πιονιού στο τετράγωνο ε4, γράφουμε απλά «ε4». Για να δείξουμε την προαγωγή ενός πιονιού, γράφουμε το τετράγωνο στο οποίο έφτασε και το κομμάτι στο οποίο προάγεται, για παράδειγμα «ε8Β». Το μικρό ροκέ συμβολίζεται με «Ο-Ο», το μεγάλο με «Ο-Ο-Ο», με «+» συμβολίζεται το «σαχ» και το «ματ» με «#».

Με λίγη εξάσκηση, το σύστημα σύντομα θα σας φαίνεται πολύ απλό. Καλή ανάγνωση!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org