Ενα ακόμη βήμα, στην καθιέρωση ενιαίας φορολόγησης για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε πολλά κράτη μέλη, έγινε χτες στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη σχετική νομοθετική πρόταση. Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα διαφορετικά φορολογικά συστήματα στα 25 κράτη μέλη, εμποδίζουν τις εταιρίες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα της κοινής αγοράς και πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν αποσκοπούν στην αλλαγή της δομής του φορολογικού συστήματος των κρατών μελών ή στην παραβίαση της εθνικής δημοσιονομικής τους κυριαρχίας.
Πέντε κράτη μέλη (Ιρλανδία, Βρετανία, Μάλτα, Εσθονία και Σλοβακία) αμφισβήτησαν τη σχετική πρόταση της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιονομικά θέματα θα πρέπει να παραμείνουν στην αρμοδιότητα των χωρών μελών. Η Γαλλία και η Γερμανία φοβούνται τον ανταγωνισμό με τις εταιρίες των νέων κρατών μελών, όπου το ποσοστό φορολόγησής τους, κατά μέσο όρο, είναι 21%, σε αντίθεση με 31% που φορολογούνται οι εταιρίες στα 15 παλαιά κράτη μέλη της ΕΕ.
Η πρόταση της Κομισιόν - που θέτει ως στόχο να δημιουργηθεί μέχρι το 2008 ένα σύστημα ενιαίας φορολόγησης των εταιριών - εντάσσεται στις δράσεις που αναλαμβάνει η Επιτροπή, προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους της Λισαβόνας. Εκτός από την ενιαία φορολόγηση για τις εταιρίες, η Επιτροπή, επισημαίνει πως πρότεινε στα επόμενα τέσσερα χρόνια τον «εκσυγχρονισμό» του δασμολογικού κώδικα και του ΦΠΑ.