Βλέποντας τα «προστατευτικά»στο πρανές του ρέματος, αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν για τη σωτηρία του ή για την οριστική τσιμεντοποίησή του... |
Το ρέμα της Πικροδάφνης διασχίζει τους Δήμους Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Παλαιού Φαλήρου και Αλίμου. Αλλού είναι ανοιχτό και αλλού καλυμμένο. Σε κάποια σημεία μάλιστα, στην κοίτη του ρέματος, στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, έχουν χτιστεί σπίτια. Στο δε Δήμο Ηλιούπολης, το μοναδικό μέρος του ρέματος που έχει μείνει ακάλυπτο ξεκινάει μετά από μια παιδική χαρά - κάτω από τα Κανάρια, στις οδούς Λαγκαδίων και Ορφέως - και λίγο πριν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης το ρέμα ξανασκεπάζεται.
Αυτή τη στιγμή, ο δήμαρχος της Ηλιούπολης Θεοδ. Γεωργάκης προχωρά στην τσιμεντοποίηση που έχει οδηγήσει στο μερικό εγκιβωτισμό (σ.σ.: έχει ρίξει τσιμέντο στα πρανή του ρέματος) της κοίτης του ρέματος στο ένα χιλιόμετρο που είναι ανοιχτό μέσα στα όρια του δήμου. Στους στόχους της διοίκησης είναι και η «ανάπλαση» της παραρεμάτιας περιοχής, στο πλαίσιο της οποίας κόπηκαν αρκετά δέντρα στο συγκεκριμένο χώρο. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος και για τον οριστικό εγκιβωτισμό του ρέματος.
Ορισμένα από τα δέντρα που κόπηκαν, στο πλαίσιο της «ανάπλασης» της παραρεμάτιας περιοχής |
«Το ρέμα της Πικροδάφνης κάποτε ήταν βιότοπος με πολλά είδη πουλιών και φυτών. Τώρα τσιμεντοποιείται και το τελευταίο του κομμάτι», τονίζει και συμπληρώνει, εξηγώντας την αντίθεση της παράταξης στην τσιμεντοποίηση του ρέματος που πραγματοποιεί η διοίκηση του δήμου: «Το ρέμα πρέπει να είναι διαπερατό, προκειμένου να αναπνέει και να απορροφώνται οι μεγάλες ποσότητες νερού, όταν βάζουμε τσιμέντο κάτω και στα πλάγια, το καταδικάζουμε στο κλείσιμο, αφού μοιραία θα γεμίσει λύματα και θα μυρίζει, γιατί πολύ απλά δε θα αναπνέει και δε θα καθαρίζεται φυσικά».
Η περιοχή που κινδυνεύει να πλημμυρίσει με την πρώτη βροχή είναι αυτή της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες του Υμηττού. Μια περιοχή όπου η πλαγιά του βουνού έχει καεί επανειλημμένα, οπότε δεν υπάρχουν δέντρα να «κρατήσουν» το νερό της βροχής που «κατεβαίνει» από το βουνό, αλλά και χωρίς υπονόμους στους δρόμους που θα μπορούσαν να απορροφήσουν μια ποσότητα του βρόχινου νερού.
Το μοναδικό σημείο του ρέματος Πικροδάφνης, που είναι ακάλυπτο. Οπως φαίνεται, τα πρανή είναι χτισμένα με τσιμέντο |