Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Στην επικαιρότητα οι προτάσεις του ΚΚΕ

Προβληματισμένοι παρακολουθούν οι σεισμολόγοι το φαινόμενο και δηλώνουν ότι δεν μπορούν ακόμα να βγουν οριστικά συμπεράσματα

Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές σαν το Σεπτέμβρη του 1999.
Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες σκηνές σαν το Σεπτέμβρη του 1999.
Η έντονη αντισεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών - με τελευταίο το χτεσινό σεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Χίου, Σάμου και τουρκικών παραλίων - θέτει επί τάπητος τις προτάσεις του ΚΚΕ για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και ιδιαίτερα για τον προσεισμικό έλεγχο και ενίσχυση των υφιστάμενων κατασκευών.

Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, που σημειώθηκε στις 12.45' μετά τα μεσάνυχτα, με ίδιο επίκεντρο με τους σεισμούς 6 και 5,9 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας, έγινε αισθητός στη Χίο και τη Σάμο, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους κατοίκους, αλλά ευτυχώς μόνο ελαφρές ζημιές. Αντίθετα, στην Τουρκία προκάλεσε έντονο πανικό στους κατοίκους, με αποτέλεσμα ένας 68χρονος να χάσει τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, ενώ άλλα 30 άτομα να τραυματιστούν από τζάμια που έσπασαν ή επειδή πήδηξαν από τα μπαλκόνια για να σωθούν.

Οι σεισμολόγοι, στη χώρα μας, παρακολουθούν ιδιαίτερα προβληματισμένοι το φαινόμενο, ωστόσο δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βγουν οριστικά συμπεράσματα, αν δεν περάσουν δύο 24ωρα. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γ. Σταυρακάκη, οι τρεις μεγάλοι σεισμοί και οι δεκάδες μικρότεροι, που σημειώθηκαν στο Αιγαίο και το Ιόνιο, είναι ικανοί να εκτονώσουν ένα μεγάλο ποσοστό ενέργειας που είχε συγκεντρωθεί στη συγκεκριμένη ζώνη. Ωστόσο, πρόσθεσε πως η σεισμική δραστηριότητα μέσα στην ίδια σεισμική ζώνη δε θα σταματήσει απότομα, αλλά θα διαρκέσει για αρκετές μέρες.

Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι έχουμε έντονη σεισμική διέγερση σε μια περιοχή και ακόμη και ένας μικρότερος σεισμός κοντά σε κατοικημένη περιοχή μπορεί να προκαλέσει συνέπειες, τόνισε ο καθηγητής της σεισμολογίας Β. Παπαζάχος, που ζήτησε η πολιτεία να εντατικοποιήσει τα θεσμοθετημένα μέτρα. Ωστόσο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ερωτώμενος αν θα εφαρμοστεί το σχέδιο «Ξενοκράτης», δήλωσε ότι αυτό δε θα γίνει, επειδή δεν έχει ζητηθεί από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως ο ΟΑΣΠ...

Αν, όμως, οι αρμόδιοι μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση αρνούνται να εφαρμόσουν ακόμη και τον «Ξενοκράτη», καταλαβαίνει κανείς κατά πόσον είναι διατεθειμένοι να εφαρμόσουν ουσιαστικά μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση μιας χώρας, όπου κάθε χρόνο εκλύεται το 50% της σεισμικής δράσης της Ευρώπης. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του ΤΕΕ, το 80% των υφιστάμενων κατασκευών, που κατασκευάστηκαν πριν το 1985 με βάση παλιούς Κανονισμούς έχουν ανάγκη προσεισμικού ελέγχου, που θα αποδείξει ποια από αυτά έχουν ανάγκη ενίσχυσης.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, από την άλλη πλευρά, τον περασμένο Μάρτη κατέθεσε τις θέσεις του για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο υποδομής, το οποίο οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν αφήσει στην τύχη του. Το ΚΚΕ, ανάμεσα σε άλλα, έχει προτείνει:

  • Τον προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων, και την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη, με προτεραιότητα αυτά που είναι μαζικής συνάθροισης κοινού (Νοσοκομεία, συνεδριακά κέντρα, θέατρα, κινηματογράφοι, χώροι όπου γενικότερα φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία, χώροι εργασίας κ.λπ.).
  • Την καταγραφή των αλλαγών που επέρχονται στα κτίρια κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
  • Την ανάπτυξη ολοκληρωμένου αντισεισμικού σχεδιασμού με μέτρα που θα περιλαμβάνουν: Την ανάπτυξη της έρευνας, τη σύνταξη μικροζωνικών μελετών και μελετών γεωλογικής καταλληλότητας, τη σύνταξη μελετών χωροθέτησης μεγάλων έργων που θα λαμβάνουν υπόψη το σεισμικό κίνδυνο της περιοχής.
  • Την κατοχύρωση και προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, ιδιαίτερα στις πυκνοδομημένες περιοχές, για την εκτόνωση του φαινομένου και προσωρινή διαμονή του πληθυσμού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ