Τρίτη 11 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Συζητούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας...

Η παρατεταμένη ύφεση στις οικονομίες της ΕΕ - και ειδικά των 15 χωρών που απαρτίζουν τον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης - είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Κοινότητας στο πλαίσιο των συνεδριάσεων των Συμβουλίων Γιουρογκρούπ και ΕΚΟΦΙΝ (άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα). Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Από τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει πως στις συνεδριάσεις αυτές οι υπουργοί της ΕΕ προσανατολίζονται στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, με πρόσχημα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας...

«Σε συνέχεια της συζήτησης της 11ης Ιουλίου 2005 σχετικά με τη διαφοροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης - αναφέρεται στην ανακοίνωση - η Ομάδα Εργασίας του Γιουρογκρούπ ασχολήθηκε με δύο μακροοικονομικά θέματα: α) τους λόγους επιβράδυνσης της ανάκαμψης της ευρωζώνης σε σχέση με τους προηγούμενους οικονομικούς κύκλους και β) την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας τιμών/ κόστους τα τελευταία χρόνια».

Αλλα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα είναι:

  • Οι οικονομικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ: Επακόλουθα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Λόγος γίνεται για διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ επισυνάπτεται και μελέτη του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών θα είχε ως αποτέλεσμα μόνιμη ανάπτυξη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 3,5% στην ΕΕ και 3% στις ΗΠΑ.
  • Τα επακόλουθα του προγράμματος δράσης για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες: Συμπεράσματα του Συμβουλίου. Για το συγκεκριμένο θέμα τίθενται τρεις βασικοί στόχοι για την περίοδο 2005-2010: α) συγχώνευση της υπάρχουσας νομοθεσίας β) αποτελεσματική μεταφορά των ευρωπαϊκών κανόνων στην εθνική νομοθεσία και γ) συνεχής αξιολόγηση από την Επιτροπή της εφαρμογής των κανόνων στην πράξη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ