Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης επισήμανε ότι δε θα πρέπει να υποτιμάται η σημασία της «αντιδήλωσης», προσθέτοντας ότι δε δικαιολογείται οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισής της, διότι περιέχει δεσμεύσεις προς την Τουρκία, οι οποίες επιβάλλονται με απόφαση και των 25 κρατών - μελών. Ο Κ. Χρυσοστομίδης, ανέφερε επίσης ότι η «αντιδήλωση» θεωρείται εξίσου σημαντική όσο και οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η υποχρέωση της Τουρκίας για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υποστήριξε, ξεκινά με την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων. Υποστήριξε επίσης ότι ομαλοποίηση των σχέσεων σημαίνει μεταξύ άλλων όχι μόνο τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Κύπρο, αλλά και την εξάλειψη διαφόρων ανωμαλιών, όπως η κατοχή και ο εποικισμός.
Για το διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ανταποκρίνεται στις πρόνοιες της απόφασης της 17ης Δεκέμβρη 2004 και επισήμανε ότι στην παράγραφο 4 του διαπραγματευτικού πλαισίου γίνεται αναφορά στην Κύπρο.
Καταλήγοντας ο Κύπριος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα λειτουργεί ως καταλύτης για τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.
Ικανοποίηση εξέφρασε το ΑΚΕΛ από το περιεχόμενο της «αντιδήλωσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Κατσουρίδης, ανέφερε ότι η Λευκωσία φαίνεται πως πέτυχε ό,τι ζήτησε.
Είχαμε, είπε, συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι έχουν επιτευχθεί. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «δεν είναι το εκατόν τοις εκατό, των όσων θα θέλαμε». Με βάση την «αντιδήλωση», είπε, η Τουρκία δεν παίρνει διαβατήριο χωρίς να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί επί της «αντιδήλωσης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι «υπεύθυνη πολιτική παράταξη και θα τοποθετηθεί αφού πρώτα μελετήσει το περιεχόμενο της αντιδήλωσης».
Ο Ν. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο από οποιαδήποτε άλλη δήλωση ή πολιτική τοποθέτηση.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ανδρέας Αγγελίδης εξέφρασε την άποψη ότι από το κείμενο της «αντιδήλωσης» εξαλείφτηκαν ως ένα βαθμό οι παγίδες που είχε συμπεριλάβει η βρετανική Προεδρία στο προσχέδιο. Αν και, είπε, ίσως να μην τίθεται θέμα θριαμβολογίας, η Κύπρος πέτυχε να έχει τόσους συμμάχους, ώστε να ανατρέψει τις αντιδράσεις της Τουρκίας και να δώσει μήνυμα και προς τα Ηνωμένα Εθνη, ότι οι ευρωπαϊκές αρχές πρέπει να αποτελούν μέρος της λύσης του Κυπριακού.
Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι το κείμενο της «αντιδήλωσης» συνιστά προϊόν συμβιβασμού, το οποίο δεν ικανοποιεί τα ολιγαρκή αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα την υποχρέωση της Τουρκίας να προβεί σε αναγνώριση προ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ σημειώνει ότι παρά την ύπαρξη ρητών προνοιών ως προς τις υποχρεώσεις της Αγκυρας για αναγνώριση και ισότιμη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, εν τούτοις απουσιάζουν σαφείς ελεγκτικοί μηχανισμοί και ακριβή χρονοδιαγράμματα για την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας.
Προσθέτει ότι το κείμενο της «αντιδήλωσης» διαμορφώθηκε σε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, λόγω της απαράδεκτης και μη αντικειμενικής συμπεριφοράς της προεδρεύουσας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βρετανίας. Σε ό,τι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη διασύνδεσης της Ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με τη λύση του Κυπριακού.
Το Κίνημα Οικολόγων σε ανακοίνωσή του διατυπώνει την εκτίμηση ότι η «αντιδήλωση» της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν ανατρέπει τις τουρκικές μεθοδεύσεις και ούτε κάμπτει την τουρκική αδιαλλαξία. Αναφέρει επίσης ότι με τη συναίνεση της Κύπρου, αίρεται και το τελευταίο εμπόδιο στην ολοκλήρωση του διαπραγματευτικού πλαισίου.
Κακή για τους Τουρκοκύπριους χαρακτήρισε την «αντιδήλωση» των «25» ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο Ταλάτ κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση για «πολιτικές μανούβρες» σε σχέση με τις διαβουλεύσεις στην ΕΕ για την «αντιδήλωση» στη διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ.
Ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση, «ενώ δήλωσε ότι δε θα παρέμβει πολύ στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, τώρα προσπαθεί να βάλει τις απαιτήσεις της στο έγγραφο». Οπως υποστήριξε ο ίδιος, «η διακήρυξη ετοιμάστηκε για να αφαιρέσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά άλλαξε τη στάση της και ξεκίνησε να ζητεί περισσότερα από το διαπραγματευτικό πλαίσιο».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το τελικό κείμενο και δήλωσε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους τους οποίους έθεσε χωρίς να υπάρξει χρήση βέτο και προσφυγή στη χρήση της αρνησικυρίας, είναι μια επιτυχία που είναι σαφής και μιλάει από μόνη της.