Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κινητή» χειραγώγηση

Η γνωστή και ως «βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου», δηλαδή ο τομέας δράσης των μονοπωλίων που απομυζούν δυσθεώρητα κέρδη από τα προϊόντα και τις «υπηρεσίες» «ψυχαγωγίας» και «διασκέδασης», χειραγωγώντας, παράλληλα, βάναυσα τις συνειδήσεις, κυρίως των νέων, στηρίζεται στις συνεχώς και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες.

Ολο και μικρότερες συσκευές με όλο και μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες και ακόμη πιο εύχρηστες, ώστε να είναι «προσβάσιμες» σε όλο και μικρότερες ηλικιακές «ομάδες», «ρίχνονται» στην αγορά με χρονική διαφορά μηνών πλέον. Με αυτά τα μικρά τεχνολογικά «θαύματα» μπορεί κάποιος να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια, να δει dvd, να συνδεθεί με το ίντερνετ και πλήθος ακόμη δυνατοτήτων οι οποίες όμως αποτελούν μόνο την αρχή. Επιπλέον, πωλούνται σε τιμές που συνεχώς μικραίνουν - δεδομένου ότι συνεχώς προωθούνται νέα μοντέλα - αν και βέβαια, η τιμή πώλησης είναι υπερπολλαπλάσια από το «κόστος» παραγωγής τους, συνήθως μερικά σεντς την ώρα σε κάποια χώρα του «τρίτου κόσμου» όπου συναρμολογούνται.

Ηταν «μοιραίο» - στον καπιταλισμό ζούμε - οι τεχνολογικές αυτές δυνατότητες να συνοδευτούν από τη δημιουργία άλλων μονοπωλίων που ανταγωνίζονται στον τομέα των «υπηρεσιών» μέσω αυτών των συσκευών. Και - όπως συμβαίνει από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης - το πρόβλημα δε βρίσκεται στις μηχανές, αλλά στο ποιος τις εκμεταλλεύεται και για ποια χρήση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το κεφάλαιο συνδέει το «τερπνόν» (την ιδεολογική χειραγώγηση) μετά του «ωφελίμου» (το κέρδος) αποτελεί ο τομέας των «υπηρεσιών» μέσω της «κινητής» τηλεφωνίας.


Τα σύγχρονα «κινητά» τηλέφωνα κάνουν σχεδόν τα «πάντα», αν και συνεχώς εκπλήσσουν τους «μανιακούς» με την τεχνολογία. Επιπλέον, ως γνωστόν, βρίσκονται στα χέρια όλων, μικρών και μεγάλων. Οσο πιο μικρός μάλιστα είναι ο χρήστης, τόσο πιο εξοικειωμένος είναι με τις δυνατότητες της συσκευής του. Φυσικά οι «υπηρεσίες» που «προσφέρονται» (έναντι αμοιβής) μέσω των «κινητών», κινούνται στο αντιδραστικό «ψυχαγωγικό» πλαίσιο που έχει ορίσει ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός: από ζώδια μέχρι πορνό.

«Χρυσωρυχείο»

Αν και οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες πωλούνται σε χαμηλές τιμές, ωστόσο, η διάδοσή τους αποφέρει «τρελά» κέρδη στις εταιρίες. Στις ΗΠΑ (όπου και υπάρχει η μεγαλύτερη «άνθηση» αυτών των ...«λουλουδιών») μόνο από την πώληση «ρινγκτόουνς» (μουσικά θέματα που «κατεβάζει» ο χρήστης για να ...κουδουνίζει κατά τα γούστα του το τηλέφωνο) τα κέρδη αναμένονται να φτάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα 453 εκατομμύρια δολάρια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλάμε μόνο για την πώληση ενός προϊόντος. Διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς αμερικανικής εταιρίας, από την πώληση πορνό μέσω ίντερνετ στα «κινητά», τα κέρδη της αναμένονται να φτάσουν τα 196 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2009 και να ξεπεράσουν το 1,2 δισεκατομμύρια συνολικά για όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο «χώρο». Ο μέσος όρος κερδών ανά έτος των ευρωπαϊκών εταιριών «κινητού» πορνό φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.


Eurokinissi

Αυτή η «φλέβα χρυσού» των μονοπωλίων βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Γι' αυτό και οι «προσπάθειες» να μην υπάρχει δυνατότητα σε παιδιά να έχουν πρόσβαση, μέσω των κινητών, σε «ενήλικο» περιεχόμενο αποτελεί φυσικά ανέκδοτο. Ωστόσο είναι από τα «ανέκδοτα» που βγάζουν πικρό γέλιο, αφού τα μονοπώλια είναι γνωστό πως αδιαφορούν για την ίδια την ανθρώπινη ζωή για να «ανησυχήσουν» για τα μυαλά των νέων. Αλλωστε, όπως είπαμε, τα μυαλά είναι ο έτερος στόχος τους μαζί με το κέρδος.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει η ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα «gazeta.ru», ότι ενώ αρχικά οι εταιρίες «υπηρεσιών» κινητής τηλεφωνίας «αρνούνταν» να περιλάβουν στον κατάλογο των προϊόντων τους πορνογραφικό υλικό, τελευταία αυτή η «άρνηση» δεν είναι και τόσο κατηγορηματική. Το αγγλικό «πείραμα» για δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιο περιεχόμενο μόνο σε πελάτες που θα «αποδείξουν» την ηλικία τους έχει αποτύχει, αφού είναι τεχνικά αδύνατο να ελεγχθεί. Επιπλέον οι εταιρίες - σχεδόν «δακρύζοντας» - ομολογούν ότι δεν μπορούν να «εμποδίσουν» τον πελάτη να «πλοηγηθεί» όπου αυτός θέλει.

Ολα αυτά όμως βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Οπως είπε άλλωστε και μεγαλοστέλεχος αμερικανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας: «Αν υπάρχει ζήτηση για κάποια υπηρεσία ή προϊόν, απλώς είναι στη φύση των "μπίζνες" να βρουν τρόπο να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση». Οσο για το «τι θέλουμε» για να το ζητήσουμε, θα φροντίσουν άλλα μονοπώλια...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ