Σάββατο 3 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπό το φόβο ολοκαυτώματος

Η σχεδιαζόμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ μεγαλώνει τον κίνδυνο αλυσιδωτών ατυχημάτων, αλλά η γνωστή ηγεσία της Ομοσπονδίας πετρελαιοειδών τη στηρίζει

Το «σπίρτο» είναι αναμμένο και ολόκληρη η περιοχή του Θριάσιου ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από ολοκαύτωμα. Μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται αμυντικές βιομηχανίες, διυλιστήρια, βιομηχανίες παραγωγής και αποθήκευσης υγραερίων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, δίπλα από κατοικημένες περιοχές. Μια από τις «πληγές» για την περιοχή είναι η γνωστή βιομηχανία ΠΕΤΡΟΛΑ, η οποία μάλιστα γειτνιάζει με την αμυντική βιομηχανία ΠΥΡΚΑΛ. Ο κίνδυνος αλυσιδωτών ατυχημάτων είναι μεγάλος ήδη, εξαιτίας της γειτνίασης και θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, αν ευοδωθούν τα σχέδια της ΠΕΤΡΟΛΑ για επέκταση, για κάλυψη δηλαδή και των λίγων μέτρων εδάφους που χωρίζουν τη μια βιομηχανία από την άλλη.

Αυτό το «βραχνά» του ολοκαυτώματος, αλλά και τον κίνδυνο παραπέρα επιβάρυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή, αγωνίζονται να αποτρέψουν κάτοικοι, φορείς και δήμοι της περιοχής, που μάλιστα έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα κατά της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ωστόσο, η γνωστή για τον εργοδοτικό της ρόλο ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή και ο πρόεδρός της Γ. Πανωλάσκος δε βλέπουν πουθενά πρόβλημα, ούτε αντιδράσεις, παρά μόνο «θόρυβο που έχει δημιουργηθεί από την εφημερίδα σας», όπως αναφέρει σε επιστολή που μας απέστειλαν.

Η ηγεσία της Ομοσπονδίας εμφανίζεται πανέτοιμη να βάλει «πλάτη» για να περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια της εταιρίας, αναφέροντας στην επιστολή την «ομόφωνη απόφαση για στήριξη... ειδικά στην επένδυση εκσυγχρονισμού του διυλιστηρίου ΠΕΤΡΟΛΑ». Φτάνει δε στο σημείο να ισχυρίζεται πως «υπάρχει διαβεβαίωση από όλα τα ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος, με ταυτόχρονη μείωση των μέχρι σήμερα εμπλεκομένων ρύπων»...

Σύμφωνα με την ίδια την προκαταρκτική μελέτη για την επέκταση που έχει κάνει η εταιρία: Θα δημιουργηθούν 16 νέες μονάδες, επιπλέον των 16 υφισταμένων. Η κατανάλωση καυσίμου θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη της σημερινής. Η αύξηση της εγκαταστημένης ισχύος είναι απροσδιόριστη, αλλά πολλαπλάσια της σημερινής. Η αύξηση των διαρροών και της δυσοσμίας απροσδιόριστη. Οι κίνδυνοι ατυχήματος απροσδιόριστοι, αλλά βεβαίως μεγαλύτεροι από τους σημερινούς. Ο όγκος των απαερίων θα αυξηθεί από 329.500 κ.μ. ανά ώρα σε 1.086.840 κ.μ. ανά ώρα, δηλαδή θα υπερτριπλασιαστούν.

Η εταιρία, βέβαια, για να κάμψει τις αντιδράσεις, υπόσχεται τη δημιουργία μονάδας καθαρισμού των απαερίων, που όμως δημιουργεί ένα νέο κίνδυνο. Σε περίπτωση που δε λειτουργήσει, τότε ολόκληρη η περιοχή θα «πνιγεί» από τεράστιες ποσότητες καυσαερίων.

Να σημειώσουμε ότι μετά την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με την οδηγία ΣΕΒΕΖΟ 1 (πρόληψη ατυχημάτων μεγάλης έκτασης), που εκδόθηκε το '81, η ΠΕΤΡΟΛΑ ήταν μια από τις πρώτες βιομηχανίες που συμπεριλήφθηκε. Ωστόσο, ο έλεγχος εφαρμογής των όρων που περιέχονται στη ΣΕΒΕΖΟ 1 είναι από ανεπαρκής ως ανύπαρκτος. Ακόμα βέβαια δεν έχει γίνει εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με τη ΣΕΒΕΖΟ 2.

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από το τραγικό δυστύχημα το '92 στην ΠΕΤΡΟΛΑ, που στοίχισε τη ζωή σε 14 εργαζόμενους και τον τρόμο που αισθάνθηκε ολόκληρη η περιοχή και για το οποίο δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς. Μόλις λίγες μέρες πριν είχαμε νέα έκρηξη στην ΠΕΤΡΟΛΑ, που μάλιστα κρατήθηκε μυστική.

Παρ' όλα αυτά η διοίκηση της Ομοσπονδίας αρέσκεται στις διαβεβαιώσεις της εταιρίας «για τη μέριμνα που λαμβάνεται για την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζομένων, που προσφέρει ένα ακόμα κίνητρο για τη σαφή τοποθέτησή μας υπέρ της επένδυσης»!!!

Αναμασώντας τα επιχειρήματα της ΠΕΤΡΟΛΑ, η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «αύξηση θέσεων εργασίας και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας από την επένδυση». Το '87, στην προηγούμενη επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ είχαν ειπωθεί τα ίδια επιχειρήματα, όμως το αποτέλεσμα της τότε «επένδυσης» ήταν να απολυθεί το 50% του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ