Η ερώτηση του «Ρ» και η «απάντηση» του Κ. Καραμανλή
Σε προφανή αδυναμία να υπερασπιστεί τον ανυπόστατο και απατηλό ισχυρισμό του ότι τάχα οι «μεταρρυθμίσεις» γίνονται «προς όφελος των πολλών και όχι μόνο των λίγων» βρέθηκε ο Κ. Καραμανλής, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το «Ρ».
Αντ' αυτού δήλωσε αφοσιωμένος στη στήριξη του κεφαλαίου και επιχείρησε να ξεφύγει με μια «ιδεολογικού» χαρακτήρα επίθεση, παρουσιάζοντας την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ως «ιδεοληψίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα». Επικαλέστηκε μάλιστα και το ...διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και τις παγκόσμιες εξελίξεις που, όπως είπε, «μάλλον επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δικών μου απόψεων»(!).
Για του λόγου το αληθές ακολουθεί η ερώτηση του «Ρ» και η απάντηση του πρωθυπουργού.
- «Ρ»: Επαναλάβατε χτες ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάνατε γίνονται «για όλους και όχι μόνο για λίγους». Ομως, η φορολογική μεταρρύθμιση μείωσε σημαντικά τους συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τις απάλλαξε από ένα μεγάλο μέρος των φορολογικών βαρών. Η μεταρρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις πρόσφερε ελαστικό 8ωρο και απλήρωτες υπερωρίες στους βιομήχανους και γενικότερα στην εργοδοσία. Η μεταρρύθμιση για το διευρυμένο ωράριο των καταστημάτων δεν ήταν παρά ένα αίτημα των πολυεθνικών του χώρου. Ακόμα και η ρύθμιση για το ασφαλιστικό των τραπεζών απάλλαξε τους τραπεζίτες, που τα κέρδη τους τρέχουν με 40% το χρόνο, από ασφαλιστικές εισφορές. Μπορείτε να μας πείτε μία μεταρρύθμιση που ωφέλησε τους εργαζόμενους και δεν πλήττει βάναυσα τα δικαιώματά τους;
- Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Οπως ξέρετε, σέβομαι πάρα πολύ τη θεώρηση, την οπτική γωνία από την οποία βλέπετε εσείς τα πράγματα. Τη σέβομαι, αλλά διαφωνώ. Και περίπου διεκδικώ να σεβαστείτε και εσείς προσωπικά, να σέβονται και εκείνοι τη δική μου άποψη.
Θα πάρω ένα απλό παράδειγμα. Πράγματι, ένα κομμάτι της φορολογικής μεταρρύθμισης ήταν να μειωθούν οι συντελεστές για τις επιχειρήσεις και κυρίως μάλιστα στις μικρομεσαίες.
Αλλά γιατί γίνεται αυτό. Η δική σας λογική, έτσι όπως την εκφράζετε με τη διατύπωση, είναι ότι «αυτό, κύριε Καραμανλή, το κάνετε για να εξυπηρετήσετε ένα μικρό αριθμό ανθρώπων που θα πληρώσει μικρότερους φόρους».
Εγώ λέω: εμείς το κάνουμε όχι γιατί θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τον οποιοδήποτε αριθμό ανθρώπων για τέτοιους ιδιοτελείς λόγους. Το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτό φέρνει επενδύσεις, γεννάει νέες επιχειρήσεις, γεννάει κέρδη, γεννάει εισόδημα, γεννάει νέες θέσεις εργασίας.
Αυτή είναι η άποψή μου. Ξέρω ότι διαφωνούμε. Νομίζω, πάντως, ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις μάλλον επιβεβαιώνουν την ορθότητα των δικών μου απόψεων.
Με άλλα λόγια, να ξέρουμε καλά ένα πράγμα. Την οικονομική καχεξία την πληρώνουν οι ασθενέστεροι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε και να κάνει το κράτος, αν δεν ανθήσει επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δε θα καταπολεμηθεί η ανεργία. Ολα τα άλλα, επιτρέψτε μου να πω, είναι σεβαστές μεν, αλλά ιδεοληψίες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.