Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συζήτησε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με Αλβανούς και Βούλγαρους συνδικαλιστές, για την ανάγκη να ενταθούν οι κοινές ταξικές πρωτοβουλίες
Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, οι εργαζόμενοι των Βαλκανικών χωρών έχουν αντικειμενικό συμφέρον να αντιτάξουν την κοινή τους δράση, να συντονίσουν τα ταξικά τους βήματα. Πάνω σ' αυτή την ανάγκη κινούνται οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΠΑΜΕ με στόχο τη συνεργασία και το συντονισμό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε όλες τις Βαλκανικές χώρες. Πρωτοβουλίες που θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα με τη συνάντηση όλων των ταξικά προσανατολισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων των Βαλκανικών χωρών. Ενόψει αυτής της συνάντησης, μια σειρά προπαρασκευαστικές εκδηλώσεις ήδη έχουν γίνει, με τελευταία τη συνάντηση που έγινε το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή συνδικαλιστών από την Αλβανία και τη Βουλγαρία. Την επόμενη Τετάρτη προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση με Τούρκους συνδικαλιστές στη Μυτιλήνη.
Στη διάρκεια της συνάντησης, πολύτιμη ήταν η εμπειρία που αναδείχτηκε, για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η επίθεση του κεφαλαίου αλλά και για το ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κλπ.) που, χρηματοδοτούμενες από την Κομισιόν και ευθυγραμμισμένες με τις επιλογές της άρχουσας τάξης, προσπαθούν να εμπεδώσουν στο κίνημα τη λογική της συναίνεσης και της υποταγής.
Οι επιχειρήσεις κλείνουν στην Ελλάδα και μεταφέρονται στις γειτονικές χώρες για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, εκμεταλλευόμενες τη χαμηλότερη τιμή της εργατικής δύναμης. Οπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την εμπειρία από κλάδους δουλιάς όπως των εμφιαλωμένων ποτών (Β. Αρτεμίου), της καπνοβιομηχανίας (Γ. Σιδηροπούλου), της χημικής βιομηχανίας (Θ. Κυριακίδης), χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει τα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα και δημιούργησαν υποδομές στις γειτονικές χώρες επιδοτούμενες από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Εργοδοσία και κυβερνήσεις εκβιάζουν τους εργαζόμενους, να δεχτούν το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, προβάλλοντας τα επίπεδα μισθών που έχουν επιβάλει στις Βαλκανικές χώρες.
Ειδική αναφορά έγινε στους οικονομικούς μετανάστες, που στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό απασχολούνται στον κλάδο των κατασκευών. Οπως ανέφερε ο Β. Ρέβας, η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, διατηρεί έντεχνα εμπόδια στην παραμονή τους και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Και σημείωσε πως οι νέοι νόμοι που επεξεργάζεται η ΕΕ για τους οικονομικούς μετανάστες οδηγούν στη μετατροπή τους σε μάζα ευκολότερα χειραγωγήσιμη που θ' αυξάνει τα κέρδη του κεφαλαίου με την υπερεκμετάλλευσή τους.
Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαίωσε με την παρέμβασή της η Μισέλα Ντερβίσι, συνδικαλίστρια από την Αλβανία, μια χώρα από την οποία έχουν μεταναστεύσει εκατομμύρια εργαζόμενοι. Ενώ παρουσιάζοντας και όσα ακόμη έφερε η παλινόρθωση του καπιταλισμού στο λαό της, απαρίθμησε: «ανεργία, μεγάλη φτώχεια, ναρκωτικά, πορνεία κλπ.».
Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, προβάλλει επιτακτική η ανάγκη συντονισμένης δράσης. Αυτή ήταν η εκτίμηση όλων. Σημαντική παράμετρος όμως για να δυναμώσει η αντίσταση, όπως είπαν ο Ερμακ Ντίμοφ και ο Πιρίν Νεστόροφ, συνδικαλιστές της OCCOB από τη Βουλγαρία, είναι «να επαναφέρουμε στους εργαζόμενους, την εμπιστοσύνη στη δύναμή τους, στον αγώνα τους».