Μπορεί τις τελευταίες μέρες να έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, όμως όλοι γνωρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πρόσκαιρη και οφείλεται κυρίως στην απόφαση της κυβέρνησης Μπους να ρίξει στην αγορά ένα μέρος των αμερικανικών στρατηγικών αποθεμάτων. Ακόμη και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η περιβόητη Fed, εκτιμά στην τελευταία της έκθεση ότι μέχρι το τέλος του 2005 το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 70 δολάρια το βαρέλι.
Το νέο κύμα αύξησης των τιμών, στα τέλη Αυγούστου, έφερε και πάλι στην επιφάνεια τη συζήτηση για τους παράγοντες που προκαλούν αυτήν την εξέλιξη.
Και ενώ ήταν τοις πάσι γνωστό ότι ένας σημαντικός παράγοντας που ωθεί τις τιμές στα ύψη είναι τα λεγόμενα «κερδοσκοπικά κεφάλαια», εσχάτως το «ανακάλυψαν» και οι ιθύνοντες. Οπως ο Γερμανός καγκελάριος, Γκ. Σρέντερ, ο οποίος, με δήλωσή του, κατήγγειλε τη δράση των κερδοσκόπων στην αγορά του πετρελαίου.
Ούτως, ή άλλως, η δράση των «κερδοσκοπικών κεφαλαίων», που έχουν μετατρέψει την πετρελαϊκή αγορά σε χρηματιστηριακό τζόγο, έχει εκτιμηθεί ότι ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων. Από τις υπηρεσίες του ΟΟΣΑ εκτιμάται ότι από τα 65 δολάρια το βαρέλι τα 30 δολάρια πηγαίνουν στα χέρια των κερδοσκόπων.
Οι καθυστερημένες αντιδράσεις του κ. Σρέντερ και άλλων ηγετών είναι τουλάχιστον υποκριτικές, αφού οι ίδιοι έδωσαν σ' αυτές τις δυνάμεις (τις οποίες τώρα καταγγέλλουν) τη δυνατότητα να αποκομίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων μέσα σε λίγες ώρες, αξιοποιώντας την ελευθερία κίνησης των κεφαλαίων.
Από την άλλη, αν οι ιθύνοντες θέλουν να αντιμετωπίσουν τα «κερδοσκοπικά κυκλώματα», ας ρίξουν μια ματιά στα κέρδη των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.