Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό για το ωράριο

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης

Motion Team

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία έξω από το πολυκατάστημα της Θεσσαλονίκης
Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα παιχνιδιών ΤΖΑΜΠΟ στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης, χτες το βράδυ, οι εμποροϋπάλληλοι, με μπροστάρη το ΠΑΜΕ, αντέδρασαν στην τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης μωρομάνας αλλά και στην επίθεση που εκδηλώνεται σε βάρος τους με τη διεύρυνση του ωραρίου. Οπως κατήγγειλε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, η εργαζόμενη μητέρα απολύθηκε ένα χρόνο μετά την επιστροφή της από την άδεια τοκετού, γιατί διεκδίκησε να δουλεύει μειωμένο ωράριο και επειδή αρνήθηκε να δουλεύει υπερωρίες και να σφουγγαρίζει, όπως παράνομα της ζητούσε η επιχείρηση.

Οπως καταγγέλθηκε, η απόλυση είχε στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων για να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις απαιτήσεις της εργοδοσίας. Κόντρα σ' αυτή την προσπάθεια οι εμποροϋπάλληλοι απαντούν με συσπείρωση στο σωματείο τους και μαζί με το ΠΑΜΕ κλιμακώνουν τον ταξικό αγώνα ενάντια στη διαρκώς εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση.

Μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους, και οι ΕΒΕ δίνουν τη μάχη ενάντια στο ωράριο των πολυεθνικών. Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ευόσμου καλεί τον εμπορικό κόσμο της περιοχής να μην εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. «Η παραπέρα επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και η επερχόμενη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας οδηγούν στη βιολογική μας εξόντωση, μας αποκλείουν από τη συμμετοχή στα κοινά και δημιουργούν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα βοηθήσει στην περαιτέρω συγκέντρωση του λιανεμπορίου στα χέρια των πολυεθνικών καταστημάτων που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν καταστρέψει την αγορά της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο Σύνδεσμος.

Σε συμβολικό δίωρο αποκλεισμό του πολυκαταστήματος ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, από τις 6 έως τις 8 το πρωί, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι και μικρέμποροι και στο Αγρίνιο, με πρωτοβουλία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου.

Σύσκεψη στη Λάρισα

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να καταργήσουν στην πράξη το εξοντωτικό ωράριο των καταστημάτων είναι οι εμποροϋπάλληλοι, οι μικρέμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι της Λάρισας. Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Επιτροπή Αγώνα κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, επισημάνθηκε ότι η αγωνιστική απάντηση πρέπει να είναι άμεση, μαζική και δυναμική ώστε να σταλεί στην κυβέρνηση το μήνυμα πως ο νόμος της θα μείνει στα χαρτιά.

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ταξικών διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων του νομού, εάν δεν αντιδράσουν και δεν αγωνιστούν από κοινού εργαζόμενοι, μικρέμποροι και μικροεπαγγελματίες, τότε είναι σίγουρο πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει νέα, ακόμα πιο εξοντωτικά μέτρα σε βάρος τους. Ενώ κατήγγειλαν τη στάση των πλειοψηφιών των διοικήσεων του Εμπορικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, που ενώ στα λόγια είναι αντίθετοι με την απελευθέρωση του ωραρίου, στην πράξη δεν κάνουν τίποτα στην κατεύθυνση της οργάνωσης και της ανάπτυξης δυναμικών αγώνων για την κατάργησή του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δράση για ωράριο και Συλλογικές Συμβάσεις(2006-02-10 00:00:00.0)
Μπλόκο στο ωράριο του κεφαλαίου(2005-08-30 00:00:00.0)
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πάρουν απάντηση(2005-06-24 00:00:00.0)
Στις 18 Απρίλη όλοι στους δρόμους(2005-04-06 00:00:00.0)
«Νεκρώνει» σήμερα η αγορά(2005-03-29 00:00:00.0)
Επί ποδός για την επιτυχία της απεργίας(2005-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ