Αποκαλυπτικός ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ενόψει της ΔΕΘ
Θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών ανακινεί η κυβέρνηση μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ζήτημα τέθηκε εκ νέου χτες, μετά την ενημέρωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών προς τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ ότι το υπουργείο απέστειλε διευκρινιστική επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου εξηγούνται οι λόγοι της διαφοράς ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύει στη χώρα μας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Κύκλοι του ίδιου υπουργείου ανέφεραν χτες ότι η κυβέρνηση προτίθεται να δώσει την απαντητική δική της επιστολή στη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.
Στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Γ. Αλογοσκούφης από κοινού με τον Πρ. Παυλόπουλο με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των συναντήσεων με φορείς ενόψει της ΔΕΘ, επιβεβαιώθηκε απλώς ότι και για το 2006 η κυβέρνηση προτίθεται να χορηγήσει αυξήσεις πείνας σε μισθούς και συντάξεις. «Αυξήσεις» οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινηθούν στα όρια του επίσημου πληθωρισμού. Η... γαλαντομία της κυβέρνησης ίσως εξαντληθεί στην ενσωμάτωση στο βασικό μισθό του κινήτρου απόδοσης, ενώ η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο - το οποίο σύμφωνα με τις δηλώσεις Παυλόπουλου θα κινηθεί κατά τα δημοσιονομικά μεγέθη - θα ξεκινήσει το 2006.
Για το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, το όλο ζήτημα προέκυψε μετά την προ μηνών επιστολή που απέστειλε προς την κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητούσε «διευκρινίσεις» για το διαφορετικό καθεστώς συνταξιοδότησης των ανδρών και των γυναικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, οι γυναίκες που έχουν εισέλθει στην αγορά εργασίας πριν την 1/1/93 συνταξιοδοτούνται στα 55 τους χρόνια.
Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο αθώα όσο πασχίζει να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση ανώτατου παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το συγκεκριμένο θέμα. «Δε νομίζω ότι είναι κάτι το σοβαρό (σ.σ. οι «διευκρινίσεις» που ζητά η ΕΕ), το όλο θέμα», ανέφερε, για να προσθέσει με νόημα ότι «με την Ευρωπαϊκή Ενωση όμως κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον...».
Ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση, μέσω ΕΕ, ανακινεί θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών και εξίσωσής τους με τα αντίστοιχα όρια των ανδρών - κάτι που είναι και το πιο πιθανό - ή αν η ΕΕ κινήθηκε αυτόβουλα, η σημερινή συγκυρία των πραγμάτων δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη κάνει γνωστές τις προθέσεις της να ανοίξει εκ νέου το Ασφαλιστικό και έχει επιλέξει τη στρατηγική των δύο φάσεων. Στην πρώτη φάση της ζύμωσης και του «κοινωνικού διαλόγου» με τα συνδικάτα και τα πολιτικά κόμματα θα επιδιωχτεί να εμπεδώσει η ελληνική κοινωνία την «αναγκαιότητα» των νέων ανατροπών. Στη δεύτερη φάση, και αφού θα έχει καλλιεργηθεί το έδαφος, η νέα κυβέρνηση θα νομοθετήσει τις επώδυνες, αλλά «αναγκαίες» αλλαγές.