Τρίτη 30 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ

Λειτουργούν μόλις 26 κλίνες για τις ανάγκες όλου του νησιού, ενώ τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται τους θερινούς μήνες

Τα νοσοκομεία της Κρήτης δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ τροφοδοτούν την ιδιωτική πρωτοβουλία και σ' αυτόν τον τομέα της Υγείας
Τα νοσοκομεία της Κρήτης δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οι τεράστιες ελλείψεις σε κρεβάτια ΜΕΘ τροφοδοτούν την ιδιωτική πρωτοβουλία και σ' αυτόν τον τομέα της Υγείας
Το αδιαχώρητο επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της Κρήτης, που είναι υπερπλήρεις, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Το πρόβλημα κύρια εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκομεία του νησιού, με αποτέλεσμα σοβαρά περιστατικά να συσσωρεύονται στα δύο μεγάλα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις σοβαρές και μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για ασθενείς και γιατρούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου υπάρχουν 10 κρεβάτια τα οποία είναι γεμάτα και προστέθηκε ακόμα... ένα για να καλυφθούν ανάγκες που παρουσιάστηκαν. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, ο διευθυντής της ΜΕΘ, Δημήτρης Γεωργόπουλος, τόνισε ότι, με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα έπρεπε να έχει αναπτύξει 70 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή το 10% των κρεβατιών του στις κλινικές, που φθάνουν τα 700.

Στους υπόλοιπους νομούς η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Στα Χανιά, από τις 9 κλίνες που προβλέπεται λειτουργούν μόνο οι 6 λόγω έλλειψης προσωπικού. Στο Ρέθυμνο λειτουργούν 6 κλίνες, που δεν προβλέπονται καν από τον οργανισμό του νοσοκομείου! Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και η πλειοψηφία της διοίκησης βλέπουν με θετικό μάτι την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ από ιδιωτικές κλινικές.

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών Ηρακλείου» τονίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στο σχεδιασμό για τη Σύμπραξη των Δημόσιων Νοσοκομείων με ΝΠΙΔ, που στηρίζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η πολιτική αυτή εντάσσεται στις λεγόμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και αποτελεί εργαλείο πρώτης γραμμής της στρατηγικής της Λισαβόνας».

Αφού αναφέρεται στους στόχους και στις αρνητικές συνέπειες των παραπάνω μέτρων, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών Ηρακλείου» τονίζει: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Οταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μιλούν για Δημόσιο Σύστημα Υγείας, εννοούν το εμπορευματοποιημένο δημόσιο, που δρα σε επιχειρηματική βάση και με γνώμονα το κέρδος». Τέλος, τους καλεί να διεκδικήσουν την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας, αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε εισφοράς των εργαζομένων για τους κλάδους της Υγείας και της Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ