Οι οπτικοί υπογράμμισαν ότι για την προστασία των ματιών μας πρέπει να επιλέγουμε γυαλιά ηλίου τα οποία να λειτουργούν σαν φίλτρα για όλες τις βλαπτικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στα μάτια, αλλά και να παρέχουν την κατάλληλη διαφάνεια για να βλέπουμε χωρίς προβλήματα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι φακοί των γυαλιών να είναι κατεργασμένοι από υλικά τα οποία δεν αλλοιώνονται σε οριακές συνθήκες περιβάλλοντος (πολλή ζέστη ή κρύο), που δεν τραυματίζουν τα μάτια σε περίπτωση ατυχήματος. Οσον αφορά το σκελετό των γυαλιών, θα πρέπει να μην προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες.
Ειδικά για τα παιδιά, τα οποία έχουν αυξημένη ευαισθησία στην ακτινοβολία, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στο έντονο ηλιακό φως τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας και να χρησιμοποιούνται γυαλιά ηλίου ιδιαίτερα στη θάλασσα και το χιόνι. Οι φακοί των γυαλιών τους εκτός από το ότι πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, θα πρέπει να είναι και κατασκευασμένοι από οργανικά υλικά (πλαστικά) για λόγους ασφαλείας.
Οσον αφορά το λεγόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος των οπτικών που μελετά η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Οπτικών και Οπτομετρών δήλωσαν ότι κάτι τέτοιο θα είναι κατά της δημόσιας υγείας.
Οπως επισήμαναν, η δουλιά του οπτικού δεν μπορεί να γίνει από κάποιον που δε γνωρίζει το επάγγελμα, αλλά πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους οπτικούς, καθώς ο οπτικός δεν είναι ένας απλός έμπορος γυαλιών, αλλά αποτελεί τον πρωτοβάθμιο εξεταστή οφθαλμολογικών και δερματολογικών προβλημάτων.