Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΝΤΟΜΑΤΑ
Μεροληψία σε βάρος των συνεταιρισμών

Μειωμένη κατά 32.785 τόνους είναι η εθνική ποσόστωση βιομηχανικής ντομάτας, που έδωσε η ΕΕ στη χώρα μας για την περίοδο 2000/2001. Την περσινή περίοδο, η ποσόστωση ήταν 1.110.954 τόνοι και φέτος 1.078.169 τόνοι, οι οποίοι με απόφαση του υπουργού Γεωργίας κατανεμήθηκαν στις μεταποιητικές βιομηχανίες.

Η φετινή κατανομή, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία, αφού η ΕΕ σχεδιάζει την αλλαγή του συστήματος, αφορά 38 βιομηχανίες, έναντι 41 πέρσι και 52 πρόπερσι. Από την απόφαση του υπουργού Γεωργίας, φαίνεται ότι τα σπασμένα της μείωσης πλήρωσαν οι συνεταιριστικές βιομηχανίες, αφού από τους 32.785 τόνους που είναι η μείωση της εθνικής ποσόστωσης, αφαιρέθηκαν 9.797 τόνοι από τη ΣΕΒΑΘ στη Θράκη και την Ομοσπονδία της Θεσσαλονίκης (3.459 από την πρώτη και 6.338 από τη δεύτερη). Δηλαδή, από 38 συνολικά βιομηχανίες, φορτώθηκε σε δύο μόνο συνεταιριστικές το 30% της μείωσης της εθνικής ποσόστωσης!

Στην απόφαση του υπουργείου Γεωργίας επίσης γίνεται γνωστό ότι αφαιρείται η ποσόστωση των εταιριών ΕΛΙΤΑ και ΓΚΕΡΜΠΕΡ, επειδή δεν πληρούν τους όρους του κοινοτικού κανονισμού, δηλαδή άφησαν απλήρωτους παραγωγούς και εργαζόμενους, πράγμα για το οποίο φέρει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας. Η ποσόστωσή τους μοιράζεται σε 14 βιομηχανίες γειτονικών ή κοντινών νομών με τη Μαγνησία και η μερίδα του λέοντος δίνεται στις βιομηχανίες ΝΟΜΙΚΟΣ και ΚΩΠΑΪΣ. Οι βιομηχανίες αυτές οφείλουν να υπογράψουν προσύμφωνα με τους παραγωγούς που είχαν παραδώσει πέρσι στις επιχειρήσεις ΕΛΙΤΑ και ΓΚΕΡΜΠΕΡ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γραφειοκράτες της Κομισιόν ετοιμάζουν νέα πρόταση για την αναθεώρηση, προς το χειρότερο, του κοινοτικού καθεστώτος για τη βιομηχανική ντομάτα, η οποία σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν αποκλείεται να γίνει πράξη και από το 2001. Τα σχέδια της Κομισιόν περιλαμβάνουν κατάργηση της κατανομής της ποσόστωσης ανά βιομηχανία και επιβολή προστίμου συνυπευθυνότητας σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν. Αν αυτό γίνει πράξη, τα σπασμένα θα πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά οι παραγωγοί και οι μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ