Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Καίγονται στην Πορτογαλία πνίγονται στην Κεντρική Ευρώπη

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ελαφριά υποχώρηση της πύρινης λαίλαπας... Πέντε είναι τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται σε περιοχές της κεντρικής και βορείου Πορτογαλίας, καθώς η υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών και η βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έφερε τελικά κάποια αποτελέσματα.

Εντούτοις, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην κεντρική Πορτογαλία την ώρα που συμμετείχε στην προσπάθεια να κατασβεστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Σάο Πέντρου ντο Σουλ, ευτυχώς όμως ο Ισπανός κυβερνήτης του διασώθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των πορτογαλικών αρχών, τα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου είναι ένα στην Κοΐμπρα, τρία στο Βιζέου και ένα στην επαρχία της Βιάνα ντε Καστέλο.

Χιλιάδες Πορτογάλοι πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία εξακολουθούν να είναι υψηλές και οι άνεμοι πνέουν ακόμα ισχυροί.

Από τις πυρκαγιές έχουν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι, έχουν καεί πάνω από 1,8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ εκατοντάδες σπίτια και αγροικίες καταστράφηκαν.

Τέλος, παρέμβαση έκανε εκ νέου ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σαμπάιο, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει «εξαναγκαστικά μέτρα», επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων να συντηρούν τα τιμάριά τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς, υπογραμμίζοντας πως το 90% εξ αυτών είναι ιδιωτικές περιουσίες.

Φονικές πλημμύρες

Στο μεταξύ οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών πλήττουν τμήματα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Στην Ελβετία 11 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί ή αγνοούνται. Λίμνες και ποτάμια υπερχείλισαν και καταβάλλονται προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλημάτων στις συγκοινωνίες.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ συγκάλεσε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητηθούν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και η κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια για τις ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν οι αγρότες και τα νοικοκυριά. Ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα φθάσει τα 322 εκατ. ευρώ.

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Βαυαρίας, αρκετές περιοχές συνεχίζουν να είναι καλυμμένες με νερό, ενώ χιλιάδες σάκοι με άμμο προστατεύουν την πόλη Νόι-Ουλμ που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Δούναβη και Ιλερ, για να αποτρέψουν τα νερά να φθάσουν στα σπίτια και σε άλλα κτίρια.

Οι πλημμύρες και οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν, τέλος, και τη Ρουμανία, όπου 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία βδομάδα ενώ πλήττουν ακόμη την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Κροατία τη Βουλγαρία μέχρι και την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ