Κυριακή 14 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στον αστερισμό της εξαθλίωσης
  • Η απόλυτη φτώχεια εξαπλώνεται, όπως δείχνουν και επίσημες έρευνες αμερικανικών πανεπιστημίων
  • «Πρωτοπόρος» η πολιτεία στην οποία είναι κυβερνήτης ο «εξολοθρευτής» Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ

Τα συσσίτια σε άστεγους και φτωχούς στις ΗΠΑ επεκτείνονται
Τα συσσίτια σε άστεγους και φτωχούς στις ΗΠΑ επεκτείνονται
Τα εκτυφλωτικά φώτα του Χόλιγουντ και της χλιδής είναι ανίκανα πια να κρύψουν τη ζοφερή πραγματικότητα που αναδύεται σχεδόν παντού στην πολιτεία-μεγαθήριο, τόσο αριθμητικά όσο και από την άποψη συσσώρευσης πλούτου, την Καλιφόρνια.

Η φτώχεια, η πείνα και η ανασφάλεια εξασφάλισης τροφής συνεχώς αυξάνονται στην Καλιφόρνια, όπως τουλάχιστον αναφέρει το πόρισμα πρόσφατης έρευνας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες (UCLA). Μάλιστα, η πιο αποκαλυπτική και τραγική ειρωνεία, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, είναι ότι βάσει των ευρημάτων οι χειρότερες και συνθήκες πραγματικής εξαθλίωσης που καταγράφηκαν ανάμεσα στον πληθυσμό της πολιτείας, μεταξύ των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων, απαντώνται στην κομητεία Σαν Χοακίν του Σέντραλ Βάλεϊ, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αγροτικής παραγωγής της αμερικανικής επικράτειας.

Τα «τύμπανα της κοιλιάς»

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν το 2003-'04 από τους επιστήμονες ερευνητές του UCLA, περισσότεροι από 2,9 εκατομμύρια ενήλικοι σε φτωχά νοικοκυριά της Καλιφόρνια ζουν με το μόνιμο φόβο της μη εξασφάλισης της καθημερινής τροφής τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους. Και η έκθεση σημειώνει ότι εάν για κάθε ενήλικο αντιστοιχεί ένα μόλις παιδί, τότε το νούμερο - με τις κατώτατες μετρήσεις - υπερδιπλασιάζεται και ο συνολικός αριθμός όσων «πεινούν» στην πλούσια Καλιφόρνια είναι τουλάχιστον 6 εκατομμύρια, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρή διατροφική κρίση. Επίσης, εκ των 2.900.000 ενηλίκων οι 900.000 διαβιούν κατά σημαντικές περιόδους στην απόλυτη ένδεια και στην πείνα ενώ τα υπόλοιπα 2.000.000 διαβιούν αντιμετωπίζοντας καθημερινά τον κίνδυνο της έλλειψης οποιουδήποτε είδους τροφής.

Ειδικότερα για την «αγροτική» κομητεία του Σαν Χοακίν, την τελευταία διετία το ποσοστό των ενηλίκων που ζουν κάτω από το επίσημο ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας - που σημαίνει ότι κάποιος δεν πρέπει να ανησυχεί για το χρηματικό ποσό που θα του εξασφαλίσει τα βασικά διατροφικά είδη, αφού δεν έχει σχεδόν καθόλου αποδοχές ή εργασία - αυξήθηκε σε 41% από 34%. Ενώ στο αστικό κέντρο του Σαν Χοακίν, το Στόκτον, το ποσοστό αυτό είναι κατά 10% τουλάχιστον υψηλότερο.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μόλις τον περασμένο Φλεβάρη ανάλογη έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Φρέσνο (CSU-Fresno), υπό τον τίτλο «Πείνα και ανασφάλεια εξασφάλισης τροφής», ήταν εξίσου αποκαλυπτική όσον αφορά στο Σαν Χοακίν, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κομητεία με πολύ σημαντικό αριθμό οικονομικών προσφύγων όπου η φτώχεια θερίζει και ότι οι συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες είναι αναγκασμένοι να διαβιούν έχουν τρομακτικές συνέπειες, εκτός από τη φυσική επιβίωση των παιδιών, στην υγεία, στην ανάπτυξη, στις μαθησιακές ικανότητες και στην ψυχολογική τους κατάσταση. Συγκεκριμένα, 4 στα 5 παιδιά μεταναστών - σημειωτέον, κυρίως λατινοαμερικανικής καταγωγής - ζουν σε νοικοκυριά που τα εισοδήματά τους είναι 200% μικρότερα από το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας, εν συγκρίσει με τα παιδιά οικογενειών που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, όπου το ποσοστό είναι 2 στα 5. Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενοι τόσο στο Σαν Χοακίν, όσο και σε μεγάλο μέρος της Καλιφόρνια, όπου ο πληθυσμός στην πλειοψηφία του ανήκει στην κατηγορία «χαμηλά εισοδηματικά στρώματα», έχουν έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αντιμετωπίζουν σχεδόν άθλιες συνθήκες στις υποδομές, υποφέρουν από έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού αλλά και διαβιούν σε άθλιες συνθήκες σε περιοχές υψηλής ατμοσφαιρικής και εδαφικής ρύπανσης.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι συνθήκες αυτές, άκρως αποκαλυπτικές και απειλητικές της γυαλιστερής βιτρίνας της «Μέκκας του κινηματογράφου», θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδεινωθούν, σύμφωνα με αναλυτές, καθώς ένας συνδυασμός παραγόντων επιβάλλει δυσοίωνες και μόνο προβλέψεις. Παράγοντες, όπως η δεινή οικονομική κρίση που μαστίζει τις ΗΠΑ εδώ και 5 τουλάχιστον χρόνια, ο πόλεμος του Ιράκ, μια και, σύμφωνα με τους αναλυτές, «είναι η μεγαλύτερη απώλεια για την αμερικανική οικονομία», καθώς και η ανησυχητική πρόσφατη έκθεση του ερευνητικού κέντρου της UNICEF, του Innocenti, όπου οι ΗΠΑ ηγούνται της παιδικής φτώχειας και εξαθλίωσης ανάμεσα στον ανεπτυγμένο κόσμο και όπου σημειώνεται ότι η τάση αυτή είναι συνεχώς αυξητική, αρχής γενομένης το 2000.

Ειδικότερα για την Καλιφόρνια οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες αφού η πολιτεία βρίσκεται σε δημοσιονομική κρίση από το 2000 και πριν από 3 περίπου χρόνια υπέφερε σειρά μπλακ-άουτ εξαιτίας της ισοπεδωτικής ιδιωτικοποίησης του τομέα παραγωγής και διανομής ενέργειας (ως σωτηρία είχε τότε προωθηθεί η εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Βολιβία σε εξευτελιστικές τιμές αλλά η εξέγερση του βολιβιανού λαού τον Οκτώβρη του 2003, που έμεινε γνωστή ως «πόλεμος του φυσικού αερίου», άφησε την Καλιφόρνια μετέωρη).

Πώς αντιμετωπίστηκε η δημοσιονομική κρίση από τον τότε δημοκρατικό κυβερνήτη Γκρέι Ντέιβις; Με δραστικές περικοπές, μάλιστα με τη μορφή έκτακτης ανάγκης, της τάξης των 10,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2004. Από πού; Φυσικά από τις δημόσιες δαπάνες και ειδικότερα από τις υποδομές και τη δημόσια Υγεία. Φυσικά η κρίση δεν αντιμετωπίστηκε και ο Ντέιβις στην πιο παθιασμένη ίσως εκστρατεία για την αποπομπή του έχασε και ανέλαβε το δεύτερο εξάμηνο του 2003 ο «εξολοθρευτής» Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, για τον οποίο πολλοί θεωρούν πως απλά είναι ένα σκαλοπάτι για την Προεδρία.

Και οι εξετάσεις που δίνει ο Σβαρτσενέγκερ είναι μέχρι στιγμής «επιτυχείς». Από τα πρώτα μέτρα ήταν η περικοπή έτι πλέον των κοινωνικών δαπανών ενώ οι φοιτητές των κομητειακών και ομοσπονδιακών πανεπιστημίων είδαν τα δίδακτρα, που καταβάλλουν σε εξαμηνιαία βάση, να αυξάνονται το Γενάρη κατά 10 έως 15%. Επίσης, το επιχείρημά του να επιβάλει ακόμη πιο ακραία μέτρα που οι αναλυτές θεωρούν ότι θα επιδεινώσουν τα μάλα την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων της πολιτείας και θα αυξήσουν την ισχύ της εκτελεστικής εξουσίας, ίσως σε βάρος της νομοθετικής, θα το ενδύσει με ένα μανδύα νομιμότητας: Ειδική προσφυγή στις κάλπες για τις 8 του Νοέμβρη, όπου οι πολίτες της Καλιφόρνια θα κληθούν να εγκρίνουν την ατζέντα Σβαρτσενέγκερ για τη «χρονιά των μεταρρυθμίσεων», το 2006.

Οι σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις έχουν μάλιστα σπόνσορες, μεταξύ αυτών και «μη κυβερνητικές οργανώσεις», τρεις εξ αυτών του ίδιου του Σβαρτσενέγκερ - Live Within Our Means Act, Put the Kids First Act, Redistricting Reform: Voter Empowerment Act. Τι περιλαμβάνουν; Τα πιο χαρακτηριστικά:Τη δυνατότητα της πολιτείας να «διαπραγματεύεται» για τη χορήγηση φαρμάκων με έκπτωση προς τους χαμηλο-εισοδηματίες, τον προσδιορισμό των δαπανών της πολιτείας βάσει των «δεικτών ανάπτυξης», τη δυνατότητα περικοπών των δαπανών ακόμη και μετά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού, τον περιορισμό της πολιτειακής επιχορήγησης προς την εκπαίδευση, την αποψίλωση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών στα σχολεία, τον περιορισμό των δικαιωμάτων έκτρωσης.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ