ΚΡΟΦΟΡΝΤ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΙΕΝΝΗ- ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Να «σταματήσει» αμέσως τις πυρηνικές του δραστηριότητες, κάλεσε χτες με ψήφισμά της το Ιράν η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΔΕΑΕ/ΟΗΕ). Κατά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές έως χτες βράδυ, το κείμενο - που συνέταξαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την επανέναρξη της επεξεργασίας ουρανίου, ωστόσο υιοθετεί μια «αγνωστικιστική» θέση σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες των ΗΠΑ περί μυστικού ιρανικού οπλικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ αφήνει ανοιχτό, χωρίς να αναφέρεται απευθείας σε αυτό, το ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων και πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Κάτι που, αν δεν υπάρξει στο μεταξύ επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ίσως συμβεί στις αρχές Σεπτέμβρη, σηματοδοτώντας το ξέσπασμα νέας σοβαρής κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η ιρανική αντιπροσωπεία απέρριψε την απαίτηση της ΔΕΑΕ, σημειώνοντας όμως ότι θα «συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί της, και προειδοποίησε πως η Τεχεράνη δε θα «υποκύψει» στις εντεινόμενες πιέσεις, συμπληρώνοντας ότι παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελούσε «μέγα λάθος».
Το ψήφισμα αναφέρει: «Σημαντικά θέματα που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να επιλυθούν και η Επιτροπή δεν είναι ακόμη σε θέση να συμπεράνει ότι υπάρχουν πυρηνικά υλικά ή δραστηριότητες που δεν έχουν δηλωθεί από το Ιράν (αλλά το 2004 η ΔΕΑΕ) βρήκε όλα τα δηλωθέντα πυρηνικά υλικά στο Ιράν και αυτού του είδους τα υλικά δεν έχουν μετατραπεί σε απαγορευμένες δραστηριότητες». Η βρετανική διπλωματία έκανε λόγο για «σαφές» ψήφισμα που «δείχνει το δρόμο» στο Ιράν - απηχώντας τις αμερικανικές θέσεις περί απεμπόλησης του προγράμματος παραγωγής πυρηνικών καυσίμων.
Ο εκπρόσωπος του Ιράν στη ΔΕΑΕ, Σίρους Νασέρι, δήλωνε από την πλευρά του ότι «το Ιράν δε θα υποκύψει (στις πιέσεις, ενώ...) θα γίνει παραγωγός και προμηθευτής πυρηνικών καυσίμων μέσα σε μια δεκαετία».
Στο μεταξύ, με δηλώσεις του από το Κρόφορντ του Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, επανήλθε ακροθιγώς στο θέμα του Ιράν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν βίζα (άδεια εισόδου) στο νέο Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αρχές Σεπτέμβρη. Ο Μπους είπε ότι δεν έχει ακόμη «διακριβωθεί» αν και ποιο ρόλο έπαιξε ο νέος Ιρανός Πρόεδρος στην κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979, κατά τη διάρκεια της ισλαμικής επανάστασης.
Για ένα «παράθυρο» που παραμένει ανοιχτό έκανε λόγο, μετά τις εξελίξεις αυτές, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΑΕ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, όσον αφορά στο διάλογο της τρόικας της ΕΕ με το Ιράν: Στις 3 του Σεπτέμβρη θα παρουσιάσει την αναφορά του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η παρουσίαση αυτή θα αποτελέσει πιθανότατα σημείο καμπής - οδηγώντας σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή κλιμάκωση της διένεξης.