Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Περιπέτεια για 93 πρόσφυγες

Από τα νύχια των δουλεμπόρων, χιλιάδες πρόσφυγες πέφτουν θύματα της κυβερνητικής αναλγησίας

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 93 προσφύγων και του τριμελούς πληρώματος του πλοίου «Βαλέρια» με σημαία Κορέας, το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης παρέμεινε ακυβέρνητο και εξέπεμψε σήμα κινδύνου χτες το μεσημέρι, 35 ναυτικά μίλια ανατολικά της Παλαιόχωρας Χανίων. Στην περιοχή έσπευσαν καράβια του Πολεμικού Ναυτικού, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Στη συνέχεια, το πλοίο ρυμουλκήθηκε από σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή και κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Παλαιόχωρας.

Οι οικονομικοί προσφυγές θα φιλοξενηθούν για μια μέρα στο Δημαρχείο Παλαιόχωρας, ενώ κανείς δε γνωρίζει τι θα συμβεί μετά, αφού ο νομός, όπως και η υπόλοιπη χώρα, δε διαθέτει τα απαραίτητα κέντρα υποδοχής και παραμονής των μεταναστών και των προσφύγων, οι οποίοι ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρατούνται σε εγκαταλειμμένες αποθήκες ή ξενοδοχεία που δε λειτουργούν, σχολεία που έχουν εγκαταλειφθεί, ακόμα και καταστήματα, τα οποία είχαν λειτουργήσει ως νυχτερινά κέντρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη χώρου προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Εύβοια, άφησε άστεγους 54 πρόσφυγες πριν από λίγες μέρες. Τελικά, εγκαταστάθηκαν σε κατάστημα που λειτουργούσε ως νυχτερινό κέντρο στη Χαλκίδα. Οι πρόσφυγες είχαν «αποβιβαστεί» στο Ψαροπούλι από ιστιοφόρο Ουκρανού δουλέμπορου, το περασμένο Σάββατο. Μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία τους στη θάλασσα, αυτή συνεχίστηκε και στη στεριά, αφού η Νομαρχία Εύβοιας δε διαθέτει χώρο για την προσωρινή διαμονή τους. Ο χώρος που βρέθηκε τελικά, δεν πληροί κανέναν όρο διαβίωσης και υγιεινής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Εύβοια μια φορά το δίμηνο «αποβιβάζονται» πρόσφυγες και μετανάστες από δουλέμπορους, ιδιαίτερα το Μάρτη και τον Οκτώβρη. Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει κέντρο προσωρινής διαμονής, αφού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαντλούν την πολιτική τους σε κατασταλτικά μέτρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ