Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Με πρόγραμμα για τη διαγραφή του εξωτερικού χρέους

Ο Εβο Μοράλες ξεκίνησε την εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη

Στιγμιότυπο από τις μεγάλες διαδηλώσεις του βολιβιανού λαού για την εθνικοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας

Associated Press

Στιγμιότυπο από τις μεγάλες διαδηλώσεις του βολιβιανού λαού για την εθνικοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας
ΛΑ ΠΑΣ.--

«Θα ζητήσουμε και θα απαιτήσουμε να σταματήσουν να μας χρεώνουν αυτά τα χρήματα που υποτίθεται ότι χρωστάμε... διότι αν σκεφτούμε ότι υποστήκαμε λεηλασίες σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας, αρχικά κατά την Ισπανική αποικιοποίηση, κατόπιν από τις πολυεθνικές, τότε η Βολιβία δεν είναι οφειλέτης, αλλά δανειστής», τόνισε ο ηγέτης του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS), Εβο Μοράλες, κατά την «πρεμιέρα» του ως προεδρικός υποψήφιος για τις πρόωρες εκλογές του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Ο Μοράλες επέλεξε να επιστρέψει στην ινδιάνικη πόλη όπου μεγάλωσε για να αρχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, υποσχόμενος ότι θα απαιτήσει την πλήρη διαγραφή του χρέους της φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής εάν αναδειχτεί Πρόεδρος. Μιλώντας στο σχολείο της γενέτειράς του Ορινόκο, όπου έμαθε να διαβάζει και να γράφει, ο Εβο Μοράλες τόνισε ότι θα διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της χώρας τη διαγραφή του χρέους της Βολιβίας, που φθάνει τα 4,8 δισ. δολάρια. «Είναι ο μόνος τρόπος που η Βολιβία μπορεί να αρχίσει μια νέα ιστορία», είπε ο Μοράλες, Ινδιάνος Αϊμάρα, ο οποίος υπήρξε αγρότης και καλλιεργητής φύλλου κόκας.

Η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει με αυξανόμενη ανησυχία τις τοποθετήσεις του Μοράλες, ο οποίος υπερασπίζεται τους αγρότες κοκαλέρος και αξιώνει υψηλότερους φόρους σε βάρος των ξένων πετρελαϊκών εταιριών που αντλούν και εκμεταλλεύονται τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της Βολιβίας, τα οποία βρίσκονται στη δεύτερη θέση στη Λατινική Αμερική μετά από αυτά της Βενεζουέλας.

Ο επικεφαλής του Κινήματος Προς το Σοσιαλισμό (MAS) θεωρείται ως ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους ενόψει των εκλογών της 4ης του Δεκέμβρη. Ανάμεσα στους ισχυρότερους αντιπάλους του Μοράλες ξεχωρίζουν ο πρώην Πρόεδρος Χόρχε Κιρόγκα και ο επιχειρηματίας της βιομηχανίας του τσιμέντου Σάμουελ Ντόρια Μεδίνα. Σημειώνεται ότι ο Μοράλες είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στις προεδρικές εκλογές του 2002, ωστόσο η πολιτική του ισχύς μεγάλωσε μετά τις μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε παραίτηση τον Πρόεδρο Κάρλος Μέσα. Καθήκοντα υπηρεσιακού Προέδρου εκτελεί σήμερα ο Εδουάρδο Ροδρίγες. Ο Μοράλες δηλώνει βέβαιος για τη νίκη του παρά τη σφοδρή αντίθεση που εκδηλώνει στην υποψηφιότητά του η επιχειρηματική ελίτ αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Είμαστε προετοιμασμένοι. Δε φοβόμαστε πια», δηλώνει.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών, Λουίς Κάρλος Χέμιο, εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ότι ο «Μοράλες έχει στενούς και σκοτεινούς δεσμούς με τους ηγέτες της Κούβας και της Βενεζουέλας», Φιντέλ Κάστρο και Ούγο Τσάβες, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ