Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Παρατείνεται η έκρυθμη κατάσταση
  • Στους 84 ανήλθαν οι νεκροί απ' τις αρχές της βδομάδας, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό
  • Το ΣΑ του ΟΗΕ κάνει έκκληση για «ενωμένο, ειρηνικό Σουδάν»

Από τον εμπρησμό στα γραφεία του κόμματος του Γκάρανγκ

Associated Press

Από τον εμπρησμό στα γραφεία του κόμματος του Γκάρανγκ
ΧΑΡΤΟΥΜ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--Εκρυθμη παρέμενε έως χτες η κατάσταση στη σουδανική πρωτεύουσα Χαρτούμ αλλά και στην πόλη Τζούμπα του νότου. Οι συγκρούσεις (μάλλον...) μεταξύ ισλαμιστών και Νοτιοσουδανών στο βορρά και οι λεηλασίες καταστημάτων ισλαμιστών Βορειοσουδανών στο νότο συνεχίστηκαν, με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να ανακοινώνει πως οι νεκροί απ' τις αρχές της βδομάδας έως χτες ανέρχονται σε 84 και οι τραυματίες σε 300.

Η συγκεχυμένη εικόνα που επικρατούσε και το περασμένο 24ωρο απέπνεε την αδυναμία των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων (εκ των οποίων πολλές βρίσκονται στη δυτική πολιτεία Νταρφούρ...) να επιβάλουν την τάξη στο Χαρτούμ. Ενδεχομένως να αντανακλά και τη (σκόπιμη;) ανικανότητα της κυβέρνησης του Σουδανού «Προέδρου», Ομάρ Αλ Μπασίρ, να ελέγξει πλήρως την κατάσταση. Αφορμή για τις χτεσινές συγκρούσεις στο Χαρτούμ (που κατά πληροφορίες προκάλεσαν ένα πρώτο κύμα φυγής Νοτιοσουδανών προς το νότο και Βορειοσουδανών απ' το νότο προς το βορρά...) έδωσαν οι φήμες για το θάνατο του Παουλίνο Ματίπ, στελέχους των «Νοτιοσουδανικών Αμυντικών Δυνάμεων», πράγμα που διέψευσε αμέσως Σουδανός κυβερνητικός αξιωματούχος...

Ερευνες από όλους...

Ο Μπασίρ, πάντως, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανήγγειλε χτες τη συγκρότηση εθνικής επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών του Σουδανικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος, SPLM, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες της συντριβής του ελικοπτέρου που μεταξύ άλλων προκάλεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο το θάνατο του ηγέτη των Νοτιοσουδανών, Τζον Γκάρανγκ.

Την ίδια ώρα, ανώτερο στέλεχος του SPLM ζητούσε τη συγκρότηση και μίας διεθνούς επιτροπής διερεύνησης των συνθηκών του αεροπορικού δυστυχήματος.

Ομοίως και ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοβέρι Μουσεβένι, ανήγγειλε τη σύσταση ανάλογης τριμερούς επιτροπής διαβεβαιώνοντας πως ζήτησε και τη συνδρομή ξένων κυβερνήσεων για να του πουν εάν οι πρώτες ενδείξεις φωτογραφίζουν τρομοκρατική ενέργεια ή «ανάμειξη» τρίτης χώρας...

Τέλος, χτες, ανακοινώθηκε πως ο νέος πρόεδρος του SPLM, Σάλβα Κιίρ Μαγιανταρίτ, θα ορκιστεί νέος αντιπρόεδρος του Σουδάν λίγες ώρες μετά την προγραμματισμένη για το Σάββατο κηδεία του Τζ. Γκάρανγκ στο Νότιο Σουδάν, όπου θα παραστεί (όπως ανακοίνωσε χτες) και ο Πρόεδρος, Ομάρ αλ Μπασίρ.

Η έκκληση του ΣΑ του ΟΗΕ

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε χτες «όλους τους Σουδανούς» να τιμήσουν τη μνήμη του Τζον Γκάρανγκ, αποκαθιστώντας την «ηρεμία και την ειρήνη». Δίνεται επίσης η «διαβεβαίωση» για την «αποφασιστικότητα» της «διεθνούς κοινότητας» να βοηθήσει το σουδανικό λαό στις προσπάθειές του για την ...«προώθηση εθνικής συνεννόησης, τερματισμού των συγκρούσεων στο Νταρφούρ, αποκατάσταση της ειρήνης και οικοδόμησης ενός ενωμένου και ευημερούντος Σουδάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ