Με αφορμή τον πρόσφατο περιορισμό, σε ισχυρό διεθνές τουρνουά της Βουλγαρίας, των ισοπαλιών μετά από συμφωνία μεταξύ των παικτών, υπενθυμίζουμε ότι το σοβαρό, πράγματι, πρόβλημα των πολλών - και συχνά συμφωνημένων - ισοπαλιών, δεν είναι τωρινή υπόθεση. Ο αριθμός των ισοπαλιών, τα τελευταία 40 χρόνια, μεγαλώνει περισσότερο, ειδικά όταν στα τουρνουά συμμετέχουν κορυφαίοι Γκραντ - Μάστερς, με αποτέλεσμα να δημιουργούν δυσχέρειες και πονοκέφαλο στους διοργανωτές και χορηγούς.
Στα γνωστά συστήματα των αγώνων, στο ελβετικό, των 7 ή 9 ή 11 γύρων, περισσότερο, αλλά και στο ΠΟΥΛ (ο κάθε παίκτης αντιμετωπίζει όλους τους παίκτες του ομίλου) συχνά - πυκνά, μόλις ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μετά από ορισμένους γύρους, οι «κορυφαίοι» αρχίζουν τις ισοπαλίες με αποτέλεσμα να χάνεται το θέαμα και η ποιότητα του σκακιού. Προκειμένου να είναι μέσα στα έπαθλα παραχωρούν ισοπαλίες και δεν παλεύουν για τη νίκη, έτσι το ενδιαφέρον πέφτει και από άλλους διεκδικητές χρηματικών επάθλων και το τουρνουά υποβαθμίζεται.
Υπάρχουν βέβαια και οι ισοπαλίες λόγω ηλικίας και κόπωσης, όπως του γνωστού μας Γιουγκοσλάβου G.M. Μάτο Νταμιάνοβιτς σε διεθνές τουρνουά στην Ηλιούπολη, τον Αύγουστο του 1981! Ο λιγομίλητος, αλλά πάντα καλόκαρδος και χαμογελαστός, Νταμιάνοβιτς είχε κάνει 8 ισοπαλίες σε 9 αγώνες! Και ήταν τόσο επιθετικός και πολέμιος των ισοπαλιών... Πώς κέρδισε στο διάγραμμα με τα λευκά ο Μάτο Νταμιάνοβιτς;