Ζητούμενο για τις ποδοσφαιρικές εταιρίες είναι η όσο το δυνατόν αύξηση των κερδών τους με οποιονδήποτε τρόπο
Οι νέες προοπτικές για περισσότερα κέρδη και ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του προϊόντος που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά και την εισαγωγή του στον επίσημο κρατικό τζόγο, μέσω του «Πάμε Στοίχημα», αποτέλεσαν το «λάδι στη φωτιά» για να αρχίσει η... μάχη. Μια μάχη μεταξύ των περισσοτέρων ΠΑΕ της Α' Εθνικής και του συλλογικού τους οργάνου, της ΕΠΑΕ, για το ποιος τελικά πρέπει να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο και φυσικά καλύτερο κομμάτι της πίτας των δισεκατομμυρίων. Την ίδια ώρα που η πολιτεία αδιαφορεί πλήρως για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και δίνει... ψίχουλα για την υποτιθέμενη αναβάθμισή του, και τη στιγμή που χαρίζει πολυτελέστατα γήπεδα στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες, οι μεγαλοπαράγοντες προσπαθούν να... ανοίξουν τις δουλιές τους.
Η δημιουργία της περίφημης Σούπερ Λίγκα των ΠΑΕ στα πρότυπα της G14 (Λίγκα των λεγόμενων μεγάλων ομάδων της Ευρώπης, που είναι σε κόντρα με την ΟΥΕΦΑ) είναι αυτό που επιδιώκουν τουλάχιστον 9 ΠΑΕ της Α' Εθνικής. Σκοπός τους, βέβαια, η αυτοδιαχείριση των οικονομικών που θα προκύπτουν από τα έσοδα του «Στοιχήματος», κάτι που πρακτικά σημαίνει να πάρουν τα ηνία της εξουσίας από την ΕΠΑΕ. Παρ' όλα αυτά, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, ο πόλεμος συμφερόντων επιβάλει και διαφορετικές λογικές και στρατηγικές. Ετσι λοιπόν κάποιοι διαφωνούν, αφού Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, Ακράτητος, Ηρακλής, Καλλιθέα Αιγάλεω, Ιωνικός φαίνεται να προτιμούν το ισχύον σύστημα και να συντάσσονται στη γραμμή της ΕΠΑΕ. Βέβαια, μπροστά στα κέρδη η κοινή γραμμή πλεύσης είναι το ζητούμενο προκειμένου να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο το νέο εγχείρημα. Ετσι παρά την αντίθετη γραμμή των 7, η πόρτα για να μπουν και αυτοί στη νέα Λίγκα είναι ανοιχτή, κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του προέδρου της ΑΕΚ, Ντέμη Νικολαΐδη, που τους κάλεσε να καταλάβουν ότι «αντίπαλοι είναι μόνο στο γήπεδο». Οπερ και σημαίνει ότι τα κέρδη απαιτούν... ομόνοια.
Τα αίτια της πραγματικής κόντρας μεταξύ των μεγαλοπαραγόντων αντικατοπτρίζονται πλήρως στις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, πριν μερικές ημέρες κατά τη συνάντηση των υποστηρικτών της Σούπερ Λίγκα: «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να συγκεντρώνει η ΕΠΑΕ τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ και να τα διαθέτει κατά την κρίση της. Σε όλες τις χώρες οι ομάδες είναι αυτές που διαπραγματεύονται μόνες τους τα ποσοστά».
Από την άλλη όμως, επειδή τα κέρδη είναι για λίγους και... καλούς και υπό το φόβο η Σούπερ Λίγκα να καταντήσει μια δεύτερη ΕΠΑΕ (όπου όλες οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες θα έχουν κάποιο λόγο), οι εμπνευστές της ιδέας προτίθενται να δώσουν μια «ελιτίστικη» μορφή στη Λίγκα. Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού Γιάννης Βαρδινογιάννης πρότεινε τη δημιουργία δυο Λιγκών ξεχωριστών, Α' και Β' Εθνικής.
Στην αντίπερα όχθη τώρα, η ΕΠΑΕ μετά τη συνάντηση των «εννέα» εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τις αρμοδιότητές της, ενώ αντικρούει τις κατηγορίες οι οποίες ακούστηκαν από μερίδα υποστηρικτών της Σούπερ Λιγκ. Μια ανακοίνωση η οποία περισσότερο μοιάζει σαν κάλεσμα για την επαναφορά στην τάξη των αντιφρονούντων, προκειμένου να υπάρχει η συλλογική διαχείριση της... ταμπακέρας. Χαρακτηριστική γι' αυτό είναι η 4η παράγραφος, η οποία αναφέρεται στο θέμα της εκτέλεσης έργων στα γήπεδα και στα λεφτά των χορηγών: «Η ΕΠΑΕ δεν υπαναχωρεί στην απόφασή της να παρέμβει στα γήπεδα των ΠΑΕ Α' και Β' Εθνικής, ώστε οι γηπεδούχοι ομάδες να μην "εξοριστούν". Επειδή, όμως, τα χρήματα για τα έργα αυτά θα προέλθουν από χορηγίες, προβληματίζεται για τη διάθεση που θα δείξουν οι χορηγοί, όταν καθημερινά διαβάζουν ότι ενδέχεται η ΕΠΑΕ να μην έχει τη δυνατότητα να υπογράφει χορηγικές συμβάσεις. Αν λοιπόν, δεν υπάρξουν χορηγοί, με ποια χρήματα θα εκτελεστούν τα έργα; Ευχαρίστως η ΕΠΑΕ παραιτείται της υποχρέωσης, να εκτελέσει έργα στα γήπεδα, αν οι συγκεντρωθέντες, εκτός από τις ιδέες τους για το ποδόσφαιρο, συγκεντρώσουν και τα κονδύλια που απαιτούνται για την εκτέλεση των έργων».