Κυριακή 31 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Το όνομά μου είναι Ισμαήλ

Ο Ισμαήλ είναι μουσουλμάνος από το Κάιρο της Αιγύπτου. Εργάζεται γκαρσόνι στην Πλατεία Βάθης. Μέσα στο καφέ δεσπόζει η φωτογραφία της Ουμ Καλσούμ, της ιέρειας του τραγουδιού όλου του αραβικού κόσμου. Ετυχε να δω μαζί με τον Ισμαήλ από την τηλεόραση του μαγαζιού το χτύπημα που έγινε στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ.

Πώς είδες Ισμαήλ, αυτό το χτύπημα. Ποια είναι η γνώμη σου;

Το Ισλάμ το καταστρέφει αυτό που λέτε εσείς οι Ελληνες «Αγία Τριάδα»: Αμερικανοί, Αγγλοι και οι φανατικοί. Μιλάω για το φτωχό Ισλάμ, την πλειοψηφία, που πεθαίνει μέσα στη λάσπη.

Ναι, αλλά και η απέναντι όχθη έχει σχιζοφρενείς φανατικούς... Ενας φίλος μου που γύρισε πρόσφατα από την Αμερική μού είπε τρομαγμένος πως οι εκπομπές στην τηλεόραση κατακλύζονται από προτεστάντες που ζητούν να βομβαρδιστεί η Μέκκα και οι ιεροί τόποι των μουσουλμάνων, για να βγει έτσι αληθινή η Αποκάλυψη του Ιωάννη, να δικαιωθεί, δηλαδή, η προφητεία της επιστροφής του Χριστού. Με όλα αυτά που συμβαίνουν πιστεύεις πως υπάρχουν περιθώρια διαλόγου μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων;

Τώρα πια είναι δύσκολο. Τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζεται η κατοχή στο Ιράκ, δεν έχει λυθεί το Παλαιστινιακό, και βασιλεύει το Γκουαντάναμο.

Και να σκεφτεί κανείς πως υποτίθεται ότι αυτός ο πόλεμος έγινε για μας, γενικά, τους μουσουλμάνους, για ανθρωπιστικούς λόγους. Οταν οι μουσουλμάνοι ακούν για βοήθεια των Αμερικανών γελάνε με την ψυχή τους και θυμούνται πάντα μια ιστορία του Σεΐχη ποιητή Σααντί: «Μια ομάδα από Δερβίσηδες που είχαν φτάσει στο έσχατο όριο της πείνας αποφάσισαν να δεχτούν τροφή από έναν κακό άνθρωπο, που όμως ήταν γνωστός για τη γενναιοδωρία του. Ο ίδιος ο Σααντί, στο περίφημο ποίημά του, τους συμβουλεύει τα εξής: "Το λιοντάρι δεν τρώει τα αποφάγια του σκύλου, ακόμα κι αν πεθάνει από την πείνα στη φωλιά του. Αφήστε το σώμα σας να υποφέρει από την πείνα. Μη ζητάτε εύνοια από τον ανάξιο"». Είτε το θέλουμε είτε όχι η αλήθεια είναι ότι σε κάποια φάση οι φανατικοί μουσουλμάνοι και ο Οσάμα κάποτε όχι μόνο συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς αλλά δέχτηκαν και τη βοήθειά τους. Ενα πρόβλημα, επίσης, που θα προέκυπτε σ' ένα διάλογο θα ήταν σίγουρα το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, αγνοώντας την ιστορία μας, μας θεωρούν εμάς τους μουσουλμάνους, υποδεέστερους, σχεδόν σαν ζώα. Πόσοι, αλήθεια, από τους Δυτικούς γνωρίζουν ότι ο δερβίσης Χουτζβίρι ανέλυε, σχεδόν οχτακόσια χρόνια πριν από τον Αϊστάιν, με τεχνικούς όρους την ταυτότητα του χρόνου και του χώρου. Αφήνω κατά μέρος την αρχιτεκτονική, και ας μιλήσουμε για την ποίηση, που είναι ποίηση ενότητας, θέλοντας να τα περιλάβει όλα χωρίς να αφήσει τίποτα απ' έξω.

Παράδειγμα: «Ο σπόρος του σουφισμού ρίχτηκε τον καιρό του Αδάμ, φύτρωσε τον καιρό του Νώε, βλάστησε τον καιρό του Αβραάμ, άρχισε να μεγαλώνει στον καιρό του Μωυσή, έφτασε σε ωριμότητα τον καιρό του Ιησού, και έδωσε άφθονο κρασί τον καιρό του Μωάμεθ». Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχάσω τον Τζελαλουντίν Ρούμι: «Αν υπάρχει κάποιος εραστής στον κόσμο, ω μουσουλμάνοι, αυτός είμαι εγώ. Αν υπάρχει κάποιος πιστός ή χριστιανός ερημίτης, αυτός είμαι εγώ.

[...] Οι εβδομήντα δύο πίστεις και αιρέσεις στον κόσμο, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν: Μα το Θεό, κάθε πίστη και αίρεση είμαι εγώ. Η γη, ο αέρας, το νερό και το πυρ κι ακόμα το σώμα και η ψυχή είμαι εγώ. Η αλήθεια και το ψέμα, το καλό και το κακό, το εύκολο και το δύσκολο, από την αρχή ως το τέλος, η γνώση και η μάθηση και ο ασκητισμός και η ευσέβεια και η πίστη είμαι εγώ. Το πυρ της κόλασης, μάλιστα, με τις πύρινες φλόγες, ναι, και ο παράδεισος και η Εδέμ και τα Ουρί είμαι εγώ. Αυτή η γη και ο ουρανός με όλα όσα βαστάζουν, οι άγγελοι, τα πνεύματα και το ανθρώπινο γένος είμαι εγώ».

Το Απόλυτο Ρόδο θα χαθεί για λίγο στα Δωδεκάνησα. Καλό καλοκαίρι!


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε τεντωμένο σκοινί(2013-08-13 00:00:00.0)
Σέχτα κατηγορείται για βαρβαρότητα κατά παιδιών(2012-08-10 00:00:00.0)
Πληροφορίες για «εισροή ισλαμιστών»(2010-03-30 00:00:00.0)
Αιματηροί οι βομβαρδισμοί θέσεων ισλαμιστών(2009-08-14 00:00:00.0)
Για το δεύτερο θέμα(2008-12-03 00:00:00.0)
Γενναία στάση(2001-12-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ