Τρίτη 19 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαμορφώνει κλίμα για νέους «τρομονόμους»
  • Στο πλαίσιο της «εναρμόνισης» με τα νέα τρομοκρατικά μέτρα της ΕΕ
  • Αυτό που απασχολεί στην πραγματικότητα την κυβέρνηση δεν είναι το αν και πότε, αλλά πώς θα δικαιολογήσει τη βάναυση καταπάτηση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Νέους «τρομονόμους», που θα «εναρμονίζουν» την εθνική νομοθεσία στο καθεστώς της ευρωδικτατορίας της ΕΕ, ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση, μπαίνοντας στην πρωτοπορία της λήψης νέων «αντιτρομοκρατικών μέτρων».

Σιγά - σιγά και μεθοδικά, η κυβέρνηση διαμορφώνει το κλίμα για την «ανάγκη» της πλήρους ευθυγράμμισης της χώρας με την ΕΕ, ενώ, ταυτόχρονα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έχει έτοιμα στα συρτάρια της τα νέα «αντιτρομοκρατικά» νομοσχέδια, με πρώτο αυτό που αφορά την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και την «αποθήκευση» τουλάχιστον για ένα χρόνο σε αρχεία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων (κινητά, Ιντερνετ, email, κ.ο.κ).

Στην πραγματικότητα, αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση δεν είναι το αν και πότε θα ληφθούν τα νέα (αντι)τρομοκρατικά μέτρα, αλλά το πώς θα «δικαιολογήσει» στον ελληνικό λαό τη βάναυση καταπάτηση στοιχειωδών ατομικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικό για τους κυβερνητικούς «προβληματισμούς» είναι πως κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν χθες τη δυσφορία τους γιατί οι κάμερες - χαφιέδες να περιορίζονται από το νόμο μόνο για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας, αφήνοντας ταυτόχρονα να εννοηθεί σαφώς ότι χρειάζεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων!

Αφήνοντας στην άκρη τις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι, τάχα, δε χρειάζονται νέα αντιτρομοκρατικά μέτρα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς, ώστε να είναι συνεπής στο «ραντεβού» της ΕΕ τον Οκτώβρη για την οριστικοποίηση των νέων μέτρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, που αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο δήλωνε ότι «η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα και δε χρειάζονται νέα μέτρα κατά της τρομοκρατίας», σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», παραδέχεται ευθέως ότι «η εθνική νομοθεσία πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα». Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η δήλωση που έκανε χθες εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά από συνεργασία που είχε με τον Κ. Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για τις αποφάσεις του πρόσφατου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ. «Συζητήσαμε - είπε - όλες τις προτάσεις, οι οποίες γίνονται σε επίπεδο ΕΕ και τις εισηγήσεις, οι οποίες έχουν ακουστεί από τα διάφορα μέρη. Αυτά θα εξεταστούν, με πολύ νηφάλια προσέγγιση από εμάς, και θα παρθούν κάποιες αποφάσεις».

Κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση σχολίασαν με νόημα ότι «τα πράγματα στην Ευρώπη είναι πολύ σκληρά και το κλίμα πολύ άγριο»...

Παράλληλα, η κυβέρνηση επισπεύδει την εφαρμογή και άλλων αντιτρομοκρατικών μέτρων, που καθυστερούσαν ή αποφασίστηκαν τώρα. Ο Γ. Βουλγαράκης, στην ίδια συνέντευξή του, δηλώνει ότι από την αρχή του 2006 θα ισχύσουν επίσης τα νέα βιομετρικά διαβατήρια και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Η κυβέρνηση έχει έτοιμα ακόμα νομοσχέδια που ενσωματώνουν στο εθνικό Δίκαιο μια σειρά άλλες οδηγίες της ΕΕ, όπως η απόφαση για τη σύσταση κοινών αστυνομικών ομάδων έρευνας, καθώς και η ίδρυση αστυνομικής υπηρεσίας προστασίας μαρτύρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοθετικό οπλοστάσιο της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις και τις ανακρίσεις είναι πιο πλήρες απ' ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς διαμορφώθηκε κάτω από τις «έκτακτες συνθήκες» των Ολυμπιακών Αγώνων. Το ΠΔ 47/2005 που τέθηκε τότε σε ισχύ, επιτρέπει, μέσω τυπικής δικαστικής άδειας, την παρακολούθηση των επιστολών, σταθερών και κινητών τηλεφώνων, φαξ - email ηλεκτρονικών συναλλαγών, Ιντερνετ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ