Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Αποκάλυψη παρακρατικής «αντιτρομοκρατικής» υπηρεσίας

ΡΩΜΗ.-

Η χτεσινή αποκάλυψη της δράσης παρακρατικής «αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας», η οποία φέρεται να δημιουργήθηκε και να λειτουργούσε με δημόσιους πόρους, ξύπνησε πολύ άσχημες μνήμες στην Ιταλία.

Συγκεκριμένα, η «αντιτρομοκρατική» υπηρεσία της Ιταλίας (Digos) ανακοίνωσε χτες τη σύλληψη των επικεφαλής του Τμήματος «Στρατηγικών Αντιτρομοκρατικών Μελετών» (DSSA), παρακρατικής υπηρεσίας που συστάθηκε κατόπιν των επιθέσεων του 2004 στη Μαδρίτη, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο δικτυακό τόπο της DSSA.

Ενώπιον της αρμόδιας επί των ερευνών Εισαγγελίας της Γένοβας έχουν ήδη οδηγηθεί ο 49χρονος Γκαετάνο Σάγια και ο 37χρονος Ρικάρντο Σιντόκα. Οι δύο συλληφθέντες είναι επίσης επικεφαλής της Εθνικής Ενωσης Αστυνομικών Δυνάμεων (UNPF), συνδικάτου της αστυνομίας, με μέλη σε όλες τις υπηρεσίες των δυνάμεων ασφαλείας!

Αμφότεροι ανήκουν στην ιταλική ακροδεξιά και σύμφωνα με τη RAI είχαν μετάσχει στην «Gladio», ιταλικό παρακλάδι μυστικού παραστρατιωτικού δικτύου που ιδρύθηκε στη μεταπολεμική Ευρώπη με τη στήριξη της CIA και εξακολουθούσε να λειτουργεί έως το 1990, όταν ανακαλύφτηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη. Ο Σάγια ήταν επίσης μέλος των μυστικών υπηρεσιών του ΝΑΤΟ έως το 1997.

Η Εισαγγελία της Γένοβας παραμένει προς το παρόν πολύ διακριτική σχετικά με την υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά στις σχέσεις ανάμεσα στη DSSA, το ιταλικό κράτος και άλλες διεθνείς οργανώσεις. Η εφημερίδα «Il Sole 24 Ore» υπογραμμίζει, πάντως, πως η DSSA υποστηρίζει πως συνδέεται με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η παρακρατική υπηρεσία ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Ιταλού, Φαμπρίτσιο Κουατρόκι στο Ιράκ, ο οποίος είχε απαχθεί μαζί με τρεις ακόμη συμπατριώτες του που εργάζονταν σε εταιρία «παροχής υπηρεσιών ασφαλείας». Ο Κουατρόκι «βρισκόταν στο Ιράκ για λογαριασμό της DSSA» ανέφερε η παράνομη - και είναι απορίας άξιο πώς ακριβώς λάμβανε κρατικά κονδύλια - υπηρεσία στην ιστοσελίδα της.

Η οργάνωση χρησιμοποιούσε μέλη όλων των υπηρεσιών της ιταλικής αστυνομίας: καραμπινιέρους, τελωνειακούς, αστυνομικούς. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της DSSA, της υπηρεσίας «ηγούνταν ένας διευθυντής και ένας υποδιευθυντής, που είχαν υπό τις διαταγές τους έξι επικεφαλής "τμημάτων", οι οποίοι στρατολογούνταν από τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών και από μέλη της Gladio που είχαν δράσει στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και ήταν ενημερωμένοι για τις στρατηγικές των ισλαμικών τρομοκρατικών δικτύων».

Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιταλία, Μελ Σέμπλερ μετέβη χτες στο πρωθυπουργικό μέγαρο στη Ρώμη, όπου κλήθηκε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με αφορμή την υπόθεση απαγωγής του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ από ειδικούς πράκτορες της CIA στο Μιλάνο το 2003, για την οποία η ιταλική Δικαιοσύνη εξέδωσε την περασμένη βδομάδα 13 εντάλματα σύλληψης ισάριθμων μελών της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Σε επίσημη ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι ο Μπερλουσκόνι απαίτησε από τις ΗΠΑ με αφορμή την υπόθεση απαγωγής «τον πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας της Ιταλίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ