Σάββατο 27 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις μουσουλμάνων - χριστιανών

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Σφοδρές μαίνονται τις τελευταίες μέρες οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φανατικούς μουσουλμάνους και χριστιανούς στο νησί Χαλμαχέρα της επαρχίας Βόρειας Μαλούκου, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 36 ατόμων και τον τραυματισμό περισσότερων από 70 άλλους μόνο μέσα στο τελευταίο 48ωρο!

Παρά τις αιματηρές συγκρούσεις, ο ταξίαρχος Μαξ Ταμαέλα, επικεφαλής των ινδονησιακών δυνάμεων στην επαρχία, υποστήριξε πως η κατάσταση στην απομακρυσμένη περιοχή Γκαλέλα του νησιού Χαλμαχέρα έχει «τεθεί υπό έλεγχο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως αφορμή των συγκρούσεων του τελευταίου 48ωρου αποτέλεσε η εισβολή ένοπλων μουσουλμάνων εξτρεμιστών τα ξημερώματα της Πέμπτης στο χριστιανικό χωριό Μαμούγια.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα θύματα από τις θρησκευτικές συγκρούσεις στα νησιά της επαρχίας Μαλούκου, που έχουν ξεσπάσει εδώ και 16 μήνες, έχουν προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων των 2.500 ατόμων, ενώ μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 60 άτομα.

Και ενώ οι ταραχές εξελίσσονται σε ένα νησί που απέχει περίπου 2.500 χλμ. από την Τζακάρτα, το ίδιο 24ωρο, στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας αναμενόταν η έκδοση απόφασης από κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους σε σχέση με το εάν τελικώς θα μετακινηθεί σε άλλο μέρος ο 78χρονος πρώην δικτάτορας Σουχάρτο, προκειμένου να συνεχιστούν οι εισαγγελικές ανακρίσεις... Αφορμή για την πιθανή, όπως φαίνεται, μετακίνηση του Σουχάρτο αποτελούν οι κλιμακούμενες εδώ και μέρες συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς, φοιτητές και εργάτες, που διεκδικούν την άμεση παραπομπή του πρώην δικτάτορα σε δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ