Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα των λιμανιών

Απάντηση-καταπέλτης του Γ. Τούσσα, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στον εκπρόσωπο της Κομισιόν ο οποίος παρουσίασε χτες τη σχετική πρόταση οδηγίας

Οι λιμενεργάτες -που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις - θα είναι από τα πρώτα θύματα της απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών που προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ
Οι λιμενεργάτες -που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις - θα είναι από τα πρώτα θύματα της απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών που προωθούν η κυβέρνηση και η ΕΕ
Δημόσια ακρόαση με θέμα την «πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών» οργάνωσε χτες η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών της Κομισιόν, Lamoureux, παρουσίασε την προωθούμενη αντιδραστική πρόταση οδηγίας της ΕΕ, η οποία αποβλέπει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από το χτύπημα των μισθολογικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα λιμάνια και στα καράβια. Παράλληλα, μεθοδεύεται και το ξεπούλημα των λιμανιών στους ιδιώτες, με αποτέλεσμα το διωγμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οδυνηρές συνέπειες γενικότερα για τους εργαζόμενους.

Η πρόταση της σχετικής οδηγίας περιλαμβάνει την αυτοεξυπηρέτηση, δηλαδή τη χρησιμοποίηση των πληρωμάτων και χαμηλόμισθου προσωπικού για τη φορτοεκφόρτωση και, επιπρόσθετα, την πλοήγηση, τη ρυμούλκηση και όλες τις τεχνικοοικονομικές λιμενικές υπηρεσίες. Αποτέλεσμα θα είναι η εντατικοποίηση στο έπακρο της δουλιάς των εργαζομένων στα πλοία και η αύξηση της ανεργίας των λιμενεργατών και, ταυτόχρονα, η αύξηση των ατυχημάτων, η παραβίαση των κανόνων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος.

Απαντώντας στον εκπρόσωπο της Κομισιόν ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισήμανε τα εξής: «Η επαναφορά από την Κομισιόν της πρότασης οδηγίας για την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών, την οποία απέρριψαν με μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και απεργίες οι λιμενεργάτες και καταψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 του Νοέμβρη 2003, είναι προκλητική, αντιδημοκρατική ενέργεια που προσβάλλει τη βούληση των εργαζομένων. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό δείγμα της αναντιστοιχίας, του αγεφύρωτου χάσματος που χωρίζει την Κομισιόν, το Συμβούλιο και την ΕΕ από τους εργαζόμενους».

«Τα τσιτάτα του κ. Lamoureux, ότι πρέπει να προσεγγιστεί η πρόταση οδηγίας για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών "χωρίς δογματισμούς", "δε θα υπάρξουν συντεχνίες" και ότι επιδιώκεται με τη σχετική οδηγία "η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση" σε περίοδο που καταμετρώνται 19.300.000 άνεργοι και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας πάνω από 70.000.000, αποτελούν πρόκληση για τους λιμενεργάτες, τους ναυτεργάτες και γενικότερα για τους εργαζόμενους. Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί!», τόνισε ο Γ. Τούσσας.

«Η "νέα" έκδοση της σχετικής οδηγίας - σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ - παρά τους ψευδεπίγραφους ισχυρισμούς περί διασφαλίσεων, διαφάνειας κ.ά., είναι ακόμη χειρότερη, γι' αυτό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και απεργιακών κινητοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία για την απόσυρσή της. Η επαναφορά της πρότασης οδηγίας γίνεται στα πλαίσια της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας».

«Το ΚΚΕ με τους εργαζόμενους παλεύει για να αποσυρθεί η οδηγία για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών. Τα λιμάνια είναι στρατηγικής σημασίας τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την αμυντική θωράκιση των χωρών, γι' αυτό πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο. Η ανάπτυξη των λιμανιών να μη γίνεται με κίνητρο το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά, αντίθετα, να εντάσσονται στον κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και να συμβάλλουν στη λαϊκή ευημερία», κατέληξε ο Γ. Τούσσας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπόδιο η εξουσία των μονοπωλίων(2014-02-08 00:00:00.0)
Συγκαλύπτουν «ατυχήματα» στο όνομα της ιδιωτικοποίησης(2008-04-15 00:00:00.0)
Τα δίνουν όλα στους ιδιώτες(2005-08-31 00:00:00.0)
Φτιάχνουν λιμάνια - στρατόπεδα(2005-05-13 00:00:00.0)
Κατηγορηματική αντίθεση στο σχεδιασμό της ΕΕ(2004-09-16 00:00:00.0)
Προσανατολισμένα στην ιδιωτική εκμετάλλευση τα λιμάνια(1999-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ