Η ρύθμιση, που το υπουργείο Παιδείας προώθησε με Προεδρικό Διάταγμα, προβλέπει ότι όποιοι μαθητές Β΄ Κύκλου των ΤΕΕ «δεν επιθυμούν να εξεταστούν σε πανελλαδικές εξετάσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα σε πανελλαδικό επίπεδο (Μαθηματικά, Νέα Ελληνικά), έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε αυτά στο σχολείο τους, με θέματα που θα ορίσει ο οικείος σύλλογος διδασκόντων». Οι εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου έχουν οριστεί στις 13 του Ιούνη για τα Νέα Ελληνικά και στις 15 του Ιούνη για τα Μαθηματικά. Οι μαθητές που με βάση τη ρύθμιση θα επιλέξουν να μην εξεταστούν σε αυτά σε πανελλαδικό επίπεδο, θα πρέπει να καταθέσουν σχετική υπεύθυνη δήλωση στο ΤΕΕ που φοιτούν μέχρι την Τρίτη 6 του Ιούνη. Οταν, όμως, επιλέξουν αυτή τη λύση δε θα έχουν δικαίωμα να εγγράφονται στο «ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας για την πρόσβαση σε ΤΕΙ αντίστοιχης ειδικότητας» και θα αναγράφεται στο πτυχίο τους ότι δε συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Είναι φανερό ότι τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα ΤΕΕ και σπρώχνουν τους μαθητές στην εγκατάλειψη των σπουδών, οδήγησαν το υπουργείο σε μια τακτική «εξωραϊσμού» και δήθεν «ανακούφισης» των μαθητών. Επανέρχεται όμως, το θέμα της πολυδιάσπασης της εκπαίδευσης, καθώς δημιουργούνται δυο κατηγορίες αποφοίτων των ΤΕΕ, με δυο διαφορετικά απολυτήρια, αφού θα αναγράφεται στο απολυτήριο η συμμετοχή ή μη στις πανελλαδικές εξετάσεις. Στην ουσία, η μια κατηγορία αποφοίτων αποκλείεται από τα ΤΕΙ, ενώ αμφίβολη είναι η πρόσβαση στα ΤΕΙ και της κατηγορίας των μαθητών των ΤΕΕ που θα επιλέξουν να εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο, αφού δεν έχει οριστεί ακόμα το «ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας» και το επίπεδο των ΤΕΕ παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, χωρίς καμιά αντιμετώπιση των ελλείψεων σε βιβλία, καθηγητές και γενικότερη υποδομή.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση στα ΤΕΕ για εξαίρεση από τις πανελλαδικές εξετάσεις στα Μαθηματικά - Ελληνικά όσων μαθητών «δεν επιθυμούν» να εισαχθούν στα ΤΕΙ, η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ τονίζει πως θα εντείνει τους φραγμούς στη μόρφωση και στην πρόσβαση στα ΤΕΙ. «Στην ουσία έχουμε δύο κατηγορίες αποφοίτων ΤΕΕ και τίθενται απαράδεκτα διλήμματα στους μαθητές, που μαζί με το προκαταρκτικό διάστημα αλλά και το ίδιο το επίπεδο των ΤΕΕ, αποκλείουν, στην ουσία, και τις δύο κατηγορίες από τη συνέχιση στα ΤΕΙ. Επιμένει η κυβέρνηση να μην αποσυνδέει και τα ΤΕΕ (όπως και το Λύκειο) από το σύστημα πρόσβασης. Βέβαια, η οριστική λύση στο θέμα της υποβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης προϋποθέτει τη δημιουργία του ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου και την ίδρυση επαγγελματικών σχολών μετά την ολοκλήρωση του 12χρονου», καταλήγει.