Πέμπτη 26 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Νομοθεσία «μίας χρήσεως»

Ενδοιασμούς για τη χορήγηση αδειών ενόψει της ψηφιακής τηλεόρασης εκφράζει το ΕΣΡ

Ενδοιασμούς αλλά και προβληματισμούς για το μέλλον της χορήγησης αδειών στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ενόψει του σχετικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Συγχρόνως, το ΕΣΡ θεωρεί ότι σε περίπτωση που δοθούν φέτος οι άδειες θα πρέπει να γίνουν «μερικές διορθωτικές αλλαγές» στην ισχύουσα νομοθεσία ώστε να «επιδιωχτεί απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης». Τις προτάσεις για το νομοσχέδιο, το ΕΣΡ τις έχει ήδη αποστείλει στον υπουργό Επικρατείας.

Ετσι, στη γνωμοδότησή του το ΕΣΡ, χαρακτηρίζει την «όποια νομοθεσία» για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών κατά το έτος 2005 ως νομοθεσία «μίας χρήσεως». Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί το ΕΣΡ, αν οι άδειες εκδοθούν στο τέλος του τρέχοντος έτους και η ισχύς τους είναι πενταετής, τότε κατά τη λήξη της ισχύος τους, το 2010 «θα αρχίσει το μεταβατικό στάδιο της ψηφιακής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης».

Σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο όπως υποστηρίζει το ΕΣΡ, οι τεχνικές ανάγκες θα είναι διαφορετικές από τις σημερινές και θα απαιτήσουν τη λήψη μέτρων, τα οποία θα αναιρούν τη σημερινή κατάσταση. Γι' αυτό σημειώνει ότι θα πρέπει είτε να περιοριστεί ο αριθμός των σταθμών εθνικής εμβέλειας ή να μειωθεί ο αριθμός των περιφερειακών και τοπικών αδειών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο διαφορετικό από εκείνο του έτους 2005.

Συγχρόνως όμως υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για την αλλαγή/αντικατάσταση ενός ή δύο νόμων. Αλλά «ένα ολόκληρο πλέγμα Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων, που καλύπτουν θέματα από τις τεχνικές προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις παραγωγής και εκπομπής των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και τους χάρτες συχνοτήτων ως τις διαδικασίες χορήγησης αδειών και τις μοριοδοτήσεις, θα πρέπει να αλλάξει». Παράλληλα, θεωρεί ότι το εγχείρημα αυτό «δε θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί σε χρόνο μικρότερο του ενός έτους».

Με βάση τα παραπάνω, το ΕΣΡ στη γνωμοδότηση σημειώνει ότι η αλλαγή της νομοθεσίας συνολικά θα αποτελούσε «μια ενέργεια περιορισμένου χρονικού διαστήματος, η σκοπιμότητα της οποίας δεν είναι ούτε προφανής ούτε αναμφισβήτητη».

Γι' αυτό προτείνει να προετοιμαστεί και να ψηφιστεί η νομοθεσία που θα διέπει την ψηφιακή ραδιοτηλεόραση, να καθοριστούν οι ημερομηνίες έναρξης της μεταβατικής περιόδου προς την επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα (προτείνεται ο Σεπτέμβρης του 2007, με στόχο η διακοπή των αναλογικών εκπομπών - εάν το επιτρέπουν οι λοιπές συνθήκες - να γίνει την 1η Γενάρη 2013) και να γίνουν μερικές «διορθωτικές» αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε, ως το 2007, να διαμορφωθεί και να λειτουργήσει ένα καλύτερο από το σημερινό ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Ιδιαίτερα για τις άδειες λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, το ΕΣΡ σημειώνει ότι η νομοθεσία για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας τους είναι περισσότερο πολύπλοκη από την αντίστοιχη για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών σταθμών. Ετσι, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει επεξεργασία οποιασδήποτε μορφής εάν προηγουμένως δεν καθοριστεί ο αριθμός των αδειών εθνικής εμβέλειας που θα προβλεφτεί και δεν αναθεωρηθούν οι χάρτες συχνοτήτων.

Για τα ραδιόφωνα

Σε ό,τι αφορά τα ραδιόφωνα, το ΕΣΡ θεωρεί ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν τρεις κύριες κατηγορίες ραδιοφωνικών σταθμών και υποκατηγορίες. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι Ιδιωτικοί (Γενικής στόχευσης, Ενημερωτικοί, Ειδικής στόχευσης), Δημοτικοί και Ερασιτεχνικοί (Φορέων και Φυσικών προσώπων).

Στη γνωμοδότηση το ΕΣΡ προτείνει σε όλες τις κατηγορίες να είναι δυνατή η σύγχρηση συχνότητας μετά από συγκεκριμένη συμφωνία και με πρωτοβουλία των ενδιαφερομένων. Προτείνει μάλιστα για τους ερασιτεχνικούς σταθμούς η σύγχρηση να μπορεί να επιβληθεί και από το ΕΣΡ.

Προσθέτει επίσης, ότι η νέα νομοθεσία θα πρέπει να προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας σε περισσότερες από μία φάση, ενώ θα πρέπει να δίνονται στο ΕΣΡ περισσότερες δυνατότητες σχετικά με τη μοριοδότηση των σταθμών. Σε ό,τι αφορά τη μοριοδότηση, «πριμοδοτείται» η επένδυση (μέχρι 10 μόρια), το πρόγραμμα (μέχρι 20 μόρια), το προσωπικό (μέχρι 10 μόρια), αλλά και οι συνεργασίες (κοινοπραξίες, συγχρήσεις) μέχρι 10 μόρια. Προβλέπεται επίσης, και η αρνητική μοριοδότηση με βάση το ιστορικό παραβάσεων των σταθμών (μέχρι 10 μόρια). Θα αποκλείονται επίσης όσοι έστω και σε μία κατηγορία μοριοδότησης συγκεντρώνουν κάτω από το 30% των προβλεπόμενων μορίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ