Πέμπτη 19 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις για την Παιδεία

Στις 11 το πρωί στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις και σε πολλές άλλες πόλεις

Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση σπουδαστών της Καλαμάτας
Αποψη από τη χτεσινή κινητοποίηση σπουδαστών της Καλαμάτας
Ο στόχος του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση» πανεπιστημίων - ΤΕΙ και για τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Παιδείας που ξεκινάει σήμερα στο Μπέργκεν της Νορβηγίας είναι κοινός: Πόσο γρήγορα και πόσο καλύτερα θα προσαρμοστεί η ανώτατη εκπαίδευση στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό και η απάντηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών, σπουδαστών και πανεπιστημιακών, είναι σήμερα ενιαία και δυναμική.

Από τις 11 σήμερα το πρωί θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας φοιτητές, σπουδαστές και πανεπιστημιακοί, για να βροντοφωνάξουν διπλό όχι στην «αξιολόγηση» και τη Σύνοδο του Μπέργκεν. Θα διαδηλώσουν, για να διεκδικήσουν την ανώτατη εκπαίδευση που έχει σήμερα ανάγκη ο λαός και η νεολαία, που θα βγάζει ολοκληρωμένους επιστήμονες και θα παράγει επιστημονική έρευνα με κριτήριο τη γενική πρόοδο και ευημερία και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων και των πολυεθνικών. Στη Θεσσαλονίκη, το αντίστοιχο αγωνιστικό ραντεβού είναι στη 1 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου.

Σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα, φοιτητές και σπουδαστές:

  • Στην Πάτρα, 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Τριών Συμμάχων.
  • Στην Καλαμάτα, 7.00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία.
  • Στα Γιάννενα, 7.00 το απόγευμα, στη Δόμπολη.
  • Στην Κομοτηνή, 12.00 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Ξάνθη, 12.00 το μεσημέρι, στο Πολυτεχνείο.
  • Στην Κέρκυρα, στις Σέρρες και την Κοζάνη, οργανώνονται παραστάσεις διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι στις διοικήσεις των τοπικών ανώτατων ιδρυμάτων.
Πολύμορφες εκδηλώσεις χτες

Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ καλούν μαζικά τους φοιτητές και τους σπουδαστές να συμμετάσχουν σήμερα στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και χτες, αυτό τους το κάλεσμα το απηύθυναν με πολύμορφες κινητοποιήσεις. Φοιτητές της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, έκαναν συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία, γέμισαν τον τόπο με μουσικές κι άρχισαν να φτιάχνουν τα πανό τους για το σημερινό συλλαλητήριο. Στο πλαίσιο αυτού του «χάπενινγκ» έδωσαν και συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και ανακοίνωσαν ότι οι αντιδράσεις τους θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα.

Μιλώντας για την «αξιολόγηση», αναφέρθηκαν σε περιπτώσεις όπου ήδη έχει εφαρμοστεί. Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις και μεγάλες αυξήσεις των διδάκτρων οδήγησε η «αξιολόγηση» τα ιδρύματα της Βρετανίας και των ΗΠΑ, όπως είπαν οι φοιτητές του Συντονιστικού, που πρόσθεσαν επίσης ότι στη Βρετανία περίπου 79 τμήματα θετικών επιστημών και μηχανικών έχουν κλείσει κατά τη διάρκεια των προηγούμενων έξι χρόνων λόγω της αξιολόγησης.

Αντίστοιχα, σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, απέκλεισαν συμβολικά, χτες το μεσημέρι, τη λεωφόρο Καβάλας, διεκδικώντας ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση και κατηγοριοποίηση των σχολών τους. «Ο διάλογός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «τέρμα πια στην κοροϊδία, ενιαία ανώτατη δημόσια παιδεία», είναι μερικά απ' τα συνθήματα που δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν οι σπουδαστές. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο Σύλλογος Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού.

Στο ΤΕΙ Καλαμάτας, επίσης χτες το μεσημέρι, με πρωτοβουλία της Πανσπουδαστικής ΚΣ, οι σπουδαστές «σφράγισαν» συμβολικά με τάβλες το γραφείο διασύνδεσης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει, μέσω της λεγόμενης αξιολόγησης, την ιδιωτικοποίηση, τον κατακερματισμό και γενικότερα την υποβάθμιση των σπουδών. Νωρίτερα, οι σπουδαστές ματαίωσαν ημερίδα του γραφείου διασύνδεσης, το οποίο ουσιαστικά ενισχύει τη διείσδυση των μεγάλων εταιριών στις σχολές και σήμερα δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ