ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.--
Στους επιχειρηματίες απευθύνεται το ΤΕΙ Σερρών, προκειμένου η άποψή τους για την απόδοση των αποφοίτων του, να ληφθεί υπόψη στην αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών! Είναι ένα από τα παραδείγματα «άτυπων αυτο - αξιολογήσεων» που διοργανώνουν εδώ και καιρό ανώτατα ιδρύματα της χώρας, μέσω ερωτηματολογίων. Μια ματιά σε αυτά αρκεί, για να μας πείσει ότι η «αξιολόγηση» για την ...καλύτερη «ποιότητα» των ιδρυμάτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μέσο για να εξυπηρετεί καλύτερα η εκπαίδευση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλου του λαού.
Αλλωστε, δεν το κρύβουν ότι «στόχος της προσπάθειας είναι να εναρμονιστεί το πρόγραμμα σπουδών κατά το δυνατόν, με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας», όπως διευκρινίζει για παράδειγμα το ΤΕΙ Σερρών. Ειδικά το συγκεκριμένο παράδειγμα «αξιολόγησης» που λειτουργεί πιλοτικά, επιβεβαιώνει ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μετατρέπονται σε φυτώρια του νέου μοντέλου εργαζόμενου, του απασχολήσιμου και πλήρως προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα του ΤΕΙ Σερρών (www.teiser.gr) για το τμήμα Πληροφορικής και Τοπογραφίας επισυνάπτει τρεις επιστολές και τρία ερωτηματολόγια, αντίστοιχα των επιστολών, που στοχεύουν στη συγκέντρωση στοιχείων για την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Τα ερωτηματολόγια απευθύνονται στους επιχειρηματίες που απασχόλησαν απόφοιτους του συγκεκριμένου τμήματος, σε καθηγητές και σε απόφοιτους που είχαν την πρώτη εμπειρία εργασίας σε επιχειρήσεις.
Στα ερωτηματολόγια για τους επιχειρηματίες τους ζητείται: α) Να περιγράψουν με «χαρακτηρισμούς», όπως «καλή γνώση» ή «λίγη γνώση», τη γνώση του αποφοίτου πάνω σε συγκεκριμένα προγράμματα (softwares), β) Να καταγράψουν τον τρόπο που χειρίζεται το αντικείμενό του, αν για παράδειγμα «επανεξετάζει τη δουλιά του» ή αν «την παραδίδει μέσα στα χρονοδιαγράμματα». γ) Να απαντήσει σε ερωτήσεις για το εργασιακό μοντέλο που έχει η επιχείρηση (π.χ. αν για τα projects της χρησιμοποιεί ομάδες εργασίας), για τα κριτήρια που χρησιμοποιεί, προκειμένου να κάνει πρόσληψη ή ακόμα τους τρόπους που χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης (π.χ. με προαγωγές ή προσωπική αναγνώριση). Οι επιχειρηματίες καλούνται να απαντήσουν αν σκοπεύουν να ξαναπροσλάβουν απόφοιτους του ΤΕΙ ή ποιες ικανότητες πρέπει να βελτιώσει ο απόφοιτος.
Στα ερωτηματολόγια για τους καθηγητές ζητούν την άποψή τους για ζητήματα υλικοτεχνικής υποδομής και για τα συγγράμματα, ενώ από τους αποφοίτους ζητούν μια αυτοκριτική των επιδόσεών τους και μια κριτική πάνω στο πρόγραμμα σπουδών, όσον αφορά όμως στο αν ήταν καλή ή όχι η διδασκαλία από τον καθηγητή του μαθήματος ή εάν τα μαθήματα που διδάχτηκε τον βοήθησαν στην αγορά εργασίας.
Αυτή είναι η «αξιολόγηση που θέλει η κυβέρνηση να επιβάλει σε όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ: Να διατάζουν οι εταιρίες και τα ιδρύματα να προσαρμόζονται αναλόγως. Οταν μάλιστα τα ίδια τα ιδρύματα από μόνα τους σπεύδουν να προσαρμοστούν σ' αυτό το μοντέλο, τότε θα «αξιολογούνται» θετικά, γιατί θα αποκτούν τη λεγόμενη «κουλτούρα αξιολόγησης», που δεν είναι τίποτε άλλο από «κουλτούρα αυτοϋποταγής στις επιχειρήσεις».