Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ. Πατσιλινάκου και Π. Κοσιώνη για τη διακοπή των προσλήψεων αγροτικών γιατρών
Σταμάτησαν οι επισκέψεις γιατρών σε πολλά χωριά της επαρχίας λόγω έλλειψής τους |
«Αξίζει, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, να σημειωθεί ότι η τελευταία προκήρυξη για κάλυψη θέσεων αγροτικών ιατρείων έγινε 16-18 Φεβρουαρίου 2005 και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονταν την 2 Μαρτίου 2005, κάτι που δε συνέβη. Οι πτυχιούχοι που συμμετείχαν στην προκήρυξη και κατοχύρωσαν νομικώς θέση σε αγροτικό ιατρείο δεν έχουν παραλάβει την πράξη διορισμού τους αφού ούτε τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν ποτέ».
«Το πάγωμα, συνεχίζουν οι βουλευτές, των προσλήψεων των αγροτικών ιατρών έχει σοβαρές συνέπειες: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εξασφαλίζει με την πολιτική της την απαιτούμενη παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αλλά και περίθαλψης στους κατοίκους της υπαίθρου με την ανεπαρκή στελέχωση από μόνιμο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αγροτικών ιατρείων και ΚΥ αλλά έρχεται τώρα να αφήσει εντελώς ακάλυπτα τα αγροτικά ιατρεία και από νέους αγροτικούς γιατρούς που αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις τους μοναδικούς γιατρούς ολόκληρων περιοχών στην Ελλάδα και χωριών άγονων γραμμών, με άμεσες συνέπειες στην αντιμετώπιση επειγουσών και όχι μόνο περιστατικών που απειλούν την υγεία των κατοίκων της υπαίθρου. Η διαδικασία της υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικού) για το νέο απόφοιτο ιατρό, αποτελεί μέρος της εκπαίδευσής του καθώς και η ειδικότητα, αλλά ταυτόχρονα και εισαγωγή στην παραγωγική διαδικασία με κάλυψη των οικονομικών αναγκών του. Με τη διακοπή αυτών των προσλήψεων προωθείται η δημιουργία και νέας λίστας αναμονής - αυτή τη φορά για τα αγροτικά ιατρεία - αφού με την έναρξη εκπαίδευσης στην ειδικότητα αυτή, η λίστα αναμονής έχει αυξηθεί πάρα πολύ, ξεκινά το ελάχιστο από 3-4 έτη και αγγίζει τα 10 έτη για κάποιες ειδικότητες. Μπαίνει νέος φραγμός στην εκπαιδευτική διαδικασία των νέων γιατρών αλλά κυρίως στο δικαίωμα της εργασίας πάνω στο αντικείμενό τους αυξάνοντας τα ποσοστά ανεργίας σ' αυτόν τον κλάδο και στρέφοντας το νέο γιατρό στην εύρεση εφήμερης ατομικής λύσης που στις περισσότερες περιπτώσεις καταπατά κάθε εργασιακό δικαίωμα (μερική απασχόληση, ανασφάλιστοι κλπ.). Η κατάσταση για τους νέους γιατρούς έχει επιδεινωθεί και οι δικαιολογίες που προβάλλει το Υπουργείο δεν καλύπτουν τις ευθύνες της κυβέρνησης».
Και οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν: «Ερωτάται ο υπουργός Υγείας ποια είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την κάλυψη των αναγκών αυτών των κατοίκων μετά τη δημιουργία ήδη κενών θέσεων στα αγροτικά ιατρεία της χώρας; Πότε θα σταματήσει το πάγωμα των προσλήψεων των αγροτικών γιατρών και τι μέτρα έχουν παρθεί προς αυτή την κατεύθυνση;».