Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Πρώτο βιολί» στις εργασιακές ανατροπές

Την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης καταγγέλλει η παράταξη της ΔΑΣ

Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης που, υλοποιώντας τις επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ, έχει θέσει σε γενικευμένη εφαρμογή τις ελαστικές μορφές εργασίας, καλεί τους εργαζόμενους η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ). «Ο μόνος δρόμος για σταθερή και μόνιμη δουλιά, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ο δρόμος του αγώνα» σημειώνει η ΔΑΣ εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης και τους καλεί να συγκροτήσουν επιτροπές χώρων δουλιάς και να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των σωματείων και της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση). Να δυναμώσουν το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ και να καταδικάσουν την πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν και στηρίζουν χέρι - χέρι το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ.

Με στοιχεία που ανακοινώνει η ΔΑΣ, αποκαλύπτεται πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αναλάβει ρόλο πρώτου βιολιού στην εφαρμογή της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής, αφού με όλο και γρηγορότερους ρυθμούς εφαρμόζονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου, μερική απασχόληση, διάφορα προγράμματα).

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 600 συμβασιούχοι (με 8μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση) εργάζονται στην καθαριότητα. Ο αριθμός τους ξεπερνά αυτόν των μονίμων - αορίστου χρόνου εργατών/εργατριών. Υποχρεούνται να δουλεύουν 2 Σαββατοκύριακα το μήνα, χωρίς αυτό να προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση εργασίας, ούτε και από τον τρόπο που λειτουργεί η υπηρεσία. Μάλιστα απειλούνται πως αν δεν «είναι καλά και υπάκουα παιδιά» θα υποστούν κυρώσεις, δηλαδή αλλαγή εργοταξίου, κόψιμο μεροκάματου κλπ). Υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν ένα μήνα συνεχόμενα χωρίς ρεπό, καταστρατηγείται το ωράριο και η υποχρεωτική αργία.

Πρόσφατα, μπήκε σε εφαρμογή και η μερική απασχόληση, με την πρόσληψη 50 εργαζομένων που θα δουλεύουν 20 ώρες την εβδομάδα. Εργαζόμενοι - λάστιχο που μπορεί, για παράδειγμα, να δουλεύουν τη μία μέρα 10 ώρες, την άλλη 2... Επίσης προσλήφθηκαν και 16 μερικά απασχολούμενοι με το πρόγραμμα «Θησέας» στην Οδοποιία.

Εξάλλου, περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι απασχολούνται με σύμβαση έργου σε διάφορες υπηρεσίες. Οι πιο πολλοί ακόμη περιμένουν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ