ΧΑΝΙΑ (Της απεσταλμένης μας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--
Την «ισχυροποίηση» του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), μέσα από την ανάληψη μεγαλύτερου ρόλου στη διαχείριση της κρατικής εξουσίας, στην κατεύθυνση της άσκησης πολιτικών επιλογών σε βάρος των δημοτών, αναζητούν οι νομάρχες. Το στόχο αυτό υπηρετεί απόλυτα η πρόταση για τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας, που αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα, τελευταία μέρα των εργασιών του έκτακτου συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) για το νέο Κώδικα του θεσμού, το οποίο πραγματοποιείται στα Χανιά.
Η πρόταση της ΕΝΑΕ, η οποία μάλιστα προβάλλεται κάτω από μια επίφαση δημοκρατίας για ενημέρωση των δημοτών και διενέργεια στην πορεία δημοψηφίσματος, προβλέπει τη δημιουργία οργανωτικών σχημάτων που θα αναλάβουν την άσκηση μητροπολιτικών λειτουργιών, όπως περιβάλλον, κοινωνικές υπηρεσίες, μεταφορές, πολιτική προστασία. «Ακυρο» χαρακτήρισε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Θ. Βεζυργιάννης, που χαιρέτισε χτες το συνέδριο, αφού - όπως δήλωσε χαρακτηριστικά - αυτό θα είχε νόημα αν υπήρχαν δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις. Μια παραδοχή που αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά τη συναίνεση και την ταύτιση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.
Τα σχήματα που προτείνει η ΕΝΑΕ - σε επίπεδο Αττικής και Θεσσαλονίκης, νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών - «έρχονται» να συνεχίσουν την πολιτική που χάραξε ο «Καποδίστριας», την απομάκρυνση δηλαδή των αιρετών οργάνων από το δημότη. Η επιλογή αυτή σχετίζεται και με το γεγονός ότι αναμένονται νέες αντιλαϊκότερες ρυθμίσεις, τις οποίες θα φορτωθούν να εφαρμόσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ενδεικτικό είναι ότι η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φ. Γεννηματά, ζήτησε προχτές την παραπέρα συνεργασία του θεσμού με το ιδιωτικό κεφάλαιο, για την πραγματοποίηση μάλιστα μεγάλων έργων, το κόστος των οποίων είναι προφανές ότι θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι δημότες. Χαρακτηριστικές ήταν και οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν χτες, οι οποίες καταδείκνυαν ως «λύση» στην οικονομική καχεξία του θεσμού τη διαχείριση και επιβολή από τις νομαρχίες φόρων στους δημότες. Οπως γίνεται σαφές, έξω από τις προθέσεις της ΕΝΑΕ βρίσκεται η διεκδίκηση αιτημάτων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τη ΝΑ από το να είναι ένας απλά διεκπεραιωτικός μηχανισμός των υποχρεώσεων του κράτους, όπως, για παράδειγμα, η αύξηση της κρατικής επιχορήγησης που εισπράττουν σήμερα οι νομαρχίες.
Ο Γ. Μίχας, αντιπρόεδρος της ΕΝΑΕ, ζήτησε να υπάρξει ένας ενιαίος Κώδικας για τον α΄ και β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης, καθώς και ένας κοινά αποδεκτός νόμος για τον δημοκρατικό προγραμματισμό που θα ορίζει ποιος κάνει τι. Ο ίδιος είπε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε και σε έναν Κώδικα Περιφερειακής Διοίκησης».
Ο Ευ. Κουκιαδάκης, γενικός γραμματέας της ΕΝΑΕ, ζήτησε να υπάρξουν ισχυροί και λιγότεροι δήμοι, γιατί «αυτό προϋποθέτει η Ευρώπη των Πόλεων», δηλαδή η πραγματικότητα που διαμορφώνεται σε επίπεδο ΕΕ και θέλει κοινοτικές πρωτοβουλίες να ασκούνται από τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης.
Ο Απ. Νάνος, νομαρχιακός σύμβουλος Μαγνησίας της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), κατήγγειλε τις πλειοψηφίες των ΝΑ, που «δεν μπορούν να ορθώσουν το ανάστημά τους σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική». Συμπλήρωσε πως «και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση θέλουν την Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί ως επιχείρηση. Να αποδίδει μόνο με ανταποδοτικότητα». «Δυστυχώς, αυτές τις πολιτικές τις ασπάζεστε και τις υλοποιείτε», είπε, απευθυνόμενος στους νομάρχες.
Ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της ΝΑΣ, κατήγγειλε τον τρόπο οργάνωσης του συνεδρίου, για το οποίο σημειώνουμε ότι δεν υπήρχαν από πριν εισηγήσεις και ενημέρωση των συνέδρων. Ενώ αναφορικά με το δημοψήφισμα που ζητά η ΕΝΑΕ σημείωσε ότι δεν είναι παρά μια επιδίωξη να επιτευχθεί εθνική συμφωνία σε επιλογές που είναι σε βάρος των εργαζομένων.