Σάββατο 14 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αποτελεσματικές οι θεραπευτικές κοινότητες

Μειώνουν τη χρήση των παράνομων ουσιών και της παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης και της γενικής λειτουργικότητας των ατόμων

Δημιουργία των μαθητών του 132ου Δημοτικού Σχολείου Γκράβας, όπου το ΚΕΘΕΑ εφάρμοσε προληπτικό πρόγραμμα
Δημιουργία των μαθητών του 132ου Δημοτικού Σχολείου Γκράβας, όπου το ΚΕΘΕΑ εφάρμοσε προληπτικό πρόγραμμα
Η πενταετής αναδρομική μελέτη για τις θεραπευτικές κοινότητες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) αποδεικνύει τη βελτίωση των δεικτών που επιφέρει η θεραπευτική παρέμβαση στους τοξικομανείς, τονίστηκε χτες κατά τη διάρκεια της τέταρτης μέρας του 10ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την «Επανένταξη και την Πολιτική για τα Ναρκωτικά», που γίνεται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η έρευνα του ΚΕΘΕΑ ολοκληρώθηκε το 2001 με τη βοήθεια της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και το βασικό της συμπέρασμα είναι ότι το 73,44% των χρηστών που παρακολούθησαν στεγνά προγράμματα περισσότερο από ένα χρόνο αποθεραπεύτηκαν πλήρως. Στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών κοινοτήτων παρουσίασε στο συνέδριο ο Γ. Παπαναστασάτος από το ΚΕΘΕΑ, υπογραμμίζοντας ότι η θεραπευτική αγωγή επιφέρει μείωση της χρήσης παράνομων ουσιών και της παραβατικής συμπεριφοράς, αύξηση της απασχόλησης και της γενικής λειτουργικότητας των ατόμων. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η σημασία του χρόνου παραμονής στο πλαίσιο της θεραπευτικής κοινότητας για ένα επιτυχημένο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων της έρευνας ανέδειξε τη γνώμη των ίδιων των ατόμων για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, τις προτεινόμενες από τους ίδιους αλλαγές, αλλά και τα στοιχεία εκείνα που υποστηρίζουν τη διατήρησή τους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό οδηγό στην πορεία εξέλιξης των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις παρεμβάσεις πρόληψης στη χώρα μας, καθώς και στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από το ΚΕΘΕΑ στο 132ο Δημοτικό Σχολείο Γκράβας, το οποίο απέσπασε το πρώτο βραβείο αποτελεσματικότητας από το διεθνή οργανισμό πρόληψης Mentor Foundation. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε το 2000 στο 132οΔημοτικό Σχολείο - με 217 μαθητές - το 65% αποτελείται από παιδιά οικονομικών μεταναστών από Ανατολική Ευρώπη, Ασία, Αφρική και κυρίως Αλβανία. Οπως επισήμανε και η Σ. Τσιώτρα από το ΚΕΘΕΑ, το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη δικτύωση φορέων και ανθρώπων γύρω από τη συγκεκριμένη σχολική κοινότητα, με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση και την προαγωγή της υγείας των παιδιών.

Στοιχεία για τη χρήση ουσιών στις φυλακές των ΗΠΑ έδωσαν οι D. Deitch και I. Koytsenok, όπου ο αριθμός των φυλακισμένων στις αμερικανικές φυλακές φτάνει τα 2 εκατομμύρια. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των φυλακισμένων για παραβάσεις που σχετίζονται με τα ναρκωτικά εκτοξεύτηκε πάνω από 1.000%. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές, περίπου το 70% των φυλακισμένων χρειάζονται θεραπευτική φροντίδα για τα ναρκωτικά, όμως λιγότερο από το 15% του πληθυσμού βρίσκεται σε θεραπεία, η οποία, μάλιστα, δεν είναι εντατική.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικό είναι και το στοιχείο που προκύπτει από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά, όπου περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα σε 29 χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται σε θεραπεία που περιλαμβάνει τη χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών. Στο 80% χορηγείται μεθαδόνη και ακολουθεί η βουπρενορφίνη, κυρίως στη Γαλλία, και άλλες ουσίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ