Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Με γυρισμένη την πλάτη στην πολυφωνία

Πλήρης φίμωση του ΚΚΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ

Κλείνει τα μάτια του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μπροστά στις κατάφωρες παραβιάσεις, που αφορούν στην πολιτική πολυφωνία και οι οποίες αποδεικνύονται και από τα ίδια τα στοιχεία του ΕΣΡ. Στοιχεία που για πολλοστή φορά καταγράφουν την «ανυπαρξία» του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, σε αντίθεση με την υπέρμετρη προβολή των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ερωτηματικά γεννά η στάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης στο μείζον αυτό θέμα, που αφορά στη δημοκρατία και την προβολή όλων των απόψεων από τα ΜΜΕ όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Ενδεικτικό είναι ότι το ΕΣΡ από τις βουλευτικές εκλογές δεν είχε ασχοληθεί με την επί ίσοις όροις ενημέρωση του ελληνικού λαού. Και όταν το θυμήθηκε, «τιμώρησε» τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς με πενιχρά ποσά (20.000 ευρώ), ενώ θεώρησε, όπως φαίνεται, σημαντικότερη παραβίαση την προβολή κινηματογραφικής ταινίας που δεν είχε τη σωστή... σήμανση, επιβάλλοντας στο STAR πρόστιμο 30.000 ευρώ.

Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η στάση μελών του, που δεν ψήφισαν ούτε αυτό το πενιχρό πρόστιμο, βγάζοντας ουσιαστικά «λάδι» τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς τις απόψεις των ιδιοκτητών τους.

Τα στοιχεία του ΕΣΡ για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη του 2005 να υπενθυμίσουμε ότι τα είχε φέρει στη δημοσιότητα ο «Ρ» στις 12 Απρίλη του 2005. Βάσει αυτών των στοιχείων, που αφορούν σε κεντρικά δελτία ειδήσεων, το ΕΣΡ είχε καλέσει σε ακρόαση τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών, αφού οι παραβιάσεις για τα μικρά κόμματα ήταν ηλίου φαεινότερες.

Στην προχτεσινή Ολομέλειά του, το ΕΣΡ κατά πλειοψηφία επέβαλε πρόστιμο από 20.000 ευρώ για παραβίαση της πολιτικής πολυφωνίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR, ALPHA, ALTER. Εντύπωση προκαλεί ότι ο πρόεδρός του Ιωάννης Λασκαρίδης και το μέλος Ροδόλφος Μορώνης δεν ψήφισαν ούτε αυτό το μηδαμινό, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, πρόστιμο αλλά πρότειναν μια απλή σύσταση. Οσο για τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ Δημήτρη Χαραλάμπη υιοθέτησε πλήρως τις «δικαιολογίες» των εκπροσώπων των σταθμών και είπε πως δε συντρέχει λόγος κύρωσης. Οι υπεύθυνοι των σταθμών είχαν υποστηρίξει ότι δεν μπορεί οι «μετρήσεις» να γίνονται μόνο για τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, αλλά για το σύνολο των δελτίων ειδήσεων και των πολιτικών εκπομπών. Επικαλέστηκαν, επίσης, το γεγονός ότι δεν είναι προεκλογική περίοδος, κάτι που φαίνεται πως ενστερνίστηκε και το ΕΣΡ, λες και η πολιτική πολυφωνία αφορά μόνο τις ...προεκλογικές περιόδους.

Είναι φανερό ότι οι εκπρόσωποι των σταθμών με τους ισχυρισμούς τους επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη στάση τους απέναντι στα μικρά κόμματα, που τα εξαφανίζουν κυρίως από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων, τα οποία ως γνωστό έχουν και τη μεγαλύτερη θεαματικότητα και «εξορίζουν» τις απόψεις τους σε μεταμεσονύχτια δελτία με «κλειστά» παράθυρα.

Θα πρέπει, επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου να δικαιολογήσουν την τακτική τους για τη συστηματική «φίμωση» του ΚΚΕ, προκλητικά για άλλη μία φορά αποδίδουν την ευθύνη στο γραφείο Τύπου του Κόμματος, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ...διαδικασίες για να μετέχει εκπρόσωπος του ΚΚΕ σε ειδησεογραφικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Το «επιχείρημα» αυτό έθεσαν και στο ΕΣΡ, ισχυριζόμενοι, όπως είπε ο Δ. Χαραλάμπης, ότι τους «καλούμε και δεν έρχονται»!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΡ, για το μήνα Γενάρη, τα ποσοστά των κομμάτων στους τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν ως εξής:

  • ΝΕΤ: ΝΔ 59,23%, ΠΑΣΟΚ 31,66%, ΚΚΕ 3,62%, ΣΥΝ 5,39%
  • MEGA: ΝΔ 61,83%, ΠΑΣΟΚ 35,21%, ΚΚΕ 1,8%, ΣΥΝ 1,16%
  • ΑΝΤΕΝΝΑ: ΝΔ 74,96%, ΠΑΣΟΚ 24,06%, ΚΚΕ 0,28, ΣΥΝ 0,7%
  • ALPHA: ΝΔ 64,77, ΠΑΣΟΚ 32,06, ΚΚΕ 2,19%, ΣΥΝ 0,91%
  • STAR: ΝΔ 66,92, ΠΑΣΟΚ 26,96%, ΚΚΕ 6,12%, ΣΥΝ 0%
  • ALTER: ΝΔ 74,88%, ΠΑΣΟΚ 23,94%, ΚΚΕ 0,59%, ΣΥΝ 0,59%

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του πρώτου δεκαπενθήμερου του Φλεβάρη 2005, με πλήρη φίμωση του ΚΚΕ στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ΑΝΤΕΝΝΑ, ALPHA και ALTER με ποσοστό 0%.

Στην προχτεσινή του συνεδρίαση, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 100.000 ευρώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ για παραπλάνηση κοινού, προσβολή προσωπικότητας και παραποίηση στοιχείων. Συγκεκριμένα, σε κεντρικό δελτίο ειδήσεών του επιχειρήθηκε φήμες κατά του Νίκου Κωνσταντόπουλου να παρουσιαστούν δραματοποιημένα, με αφορμή μυθιστόρημα της πρώην συζύγου του.

Το ΕΣΡ χορήγησε, επίσης, πέντε πιστοποιητικά διαφάνειας σε εταιρίες και κοινοπραξίες μεταξύ των οποίων σε «Intracom», «Ακτωρ» και «Κάστωρ» για έργα συνολικού ύψους 37.536.000 ευρώ.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ